Mekkoja aikuisille

Juttua mekoista ja niihin pukeutumisesta

 

Tämä kirjoitukseni on kaikille niille, jotka laillani rakastavat mekkoja. Ja saavat tämän tietysti kaikki muutkin lukea. Jos vaikka innostuisit mekoista! Itse olen aina viihtynyt mitä erilaisimmissa mekoissa.

 
kesainen kukkamekko

Tätä kesämekkoa olen käyttänyt jo toista kymmentä vuotta. Ja joka kesä se tuntuu yhtä ihanalta.

 

No joskus teini-iässä taisin käyttää enemmän farkkuja ja t-paitoja, mutta mekkojakin minulla on ollut aina. Farkkuja sen sijaan ei ole ollut kai pariin kymmeneen vuoteen. Ennen käytin myös hame-pusero -yhdistelmiä, mutta sekin on jäänyt viime vuosina vähemmälle. Toki niitäkin käytän joskus.

Muistan vieläkin ensimmäiset mekkorakkauteni. Joskus kymmenen ikävuoden korvilla minulla oli luonnonvaalea mekko, jossa oli puhvihihat ja oikein leveä kellohelma. Siihen kuului keltainen, leveä silkkinauhavyö. Toinen ihanuus oli valkopohjainen, pikkukukallinen mekko, samaa mallia kuin se luonnonvaalea. Molemmat olivat äitini ompelemia.

No niitähän ei saanut tietysti käyttää kuin juhlissa, ja en niitä ehtinyt montaa kertaa käyttääkään, kun kasvoin niistä ulos.

Ripille pääsin vaalean punaisessa, pikkukukallisessa maksimekossa, jossa oli röyhelöt hihansuissa. Oi miten tykkäsin siitä mekosta! Maksimekot olivat muotia 70-luvulla ja minulla on niitä ollut siitä lähtien. Välillä ne tosin eivät olleet ollenkaan muodissa.

 
ruudullinen maksimekko

Maksimekot ovat aina olleet suosikkejani. Tämän ruutumekon ostin hetken mielijohteesta Hampurin lentokentällä yhdestä putiikista. Näin heti, että se oli minua varten. Sovittamaan en ehtinyt.

Mekon päälle sopii hyvin kietaisumallinen lyhyt neule. Neule on Dopp Helsinki -liikkeestä.

 

Kotelomekko vs kellohame

Kotelomekko on aina tyylikäs ja varma valinta aikuiselle naiselle. Se sopii melkein mihin tahansa tilaisuuteen. Olen edustanut työasioissa kotelomekossa, ollut häissä ja hautajaisissa. Hyvä kotelomekko on monikäyttöinen ja lähes ikuinen. Se ei saa olla mikään makkarankuori päällä eikä teltta. Kotelomekon pitääkin olla hyvää kangasta ja mielellään vuorillinen.

 
kotelomekko ja jakku

Tässä on vanha kotelomekko kahdella tapaa. Vasemmassa kuvassa mekon päällä on tumma bleiseri ja oikeassa kuvassa vaalean punainen neule.

Mekko on ostettu vuosia sitten putiikista, jota ei enää ole.

Tumma jakku on Gerry Weberin ja vaalea neule Noisy Mayn.

 

Vuori mekossa tarvitaan siksi, että mekko ei takerru ihoon, alusvaatteisiin eikä sukkahousuihin. Vuori saa mekon myös laskeutumaan kauniimmin. Jos mekossa ei ole vuoria, alushame ajaa saman asian. Kotelomekon päälle voi laittaa villatakin, bleiserin, boleron, kietaisuneuleen tai hartiahuivin tilanteen mukaan. Miten kätevää!

 
hulmuava midipituinen mekko

Lehtikuvioinen Comma -mekko on kevyt mekko ja vuorillinen.

part two mekko

Ylhäältä alas asti napitettu mekko on Part Two -merkkinen. Alla käytän yleensä alusmekkoa.

 

Kellohameessa taas parasta on se helma. Niin naisellinen ja yleensä kaikille vartaloille sopiva. Leveämpi lantio piiloutuu runsaaseen helmaan, ja olematon lantio (kuten minulle) taas näyttää isommalta, kun sen päällä on reilusti kangasta.

 
ralph lauren mekko

Tämä Stockmannilta ostettu Ralph Laurenin mekko käy moneen tilanteeseen. Alla käytän alusmekkoa.

musta sifonkimekko

Samoin kuin tämä Riveristä ostettu vuorillinen In Front -mekko. Kietaisunahkavyö on Kekäleestä.

 

Kellohame näyttää parhaalta, kun se on polvipituinen, tai hiukan pidempi tai lyhyempi. Liian lyhyt on kuin balettihame ja liian pitkästä taas tulee raskas. Sen kellohameen alle sopii mainiosti tyllialushame, jos haluaa kunnon muhkeutta 50-luvun tyyliin. Sellainen puoli-kellohelma on ehkä kypsemmälle naiselle sopivin. Itse ainakin tykkään niin.

 
nude puuvillamekko

Levaté -mekko on ostettu Vaihmalan putiikista.

camilla thulin viidakkomekko

Upea viidakkomekko on Camilla Thulin -mallistoa.

 

Kellohelmaisia hameita ja mekkoja minulla on ollut myös aina. Hääasuna minulla oli 12 vuotta sitten ompelijan tekemä asu, jossa oli toppi, hillitysti kellohelmainen hame tyllialushameella sekä pitsinen bolero. Voi että rakastin sitä asua! En ole käyttänyt sitä kuin sen kerran, vaikka ajatus oli käyttää sitä häitten jälkeenkin. Ja nyt tällä hetkellä se ei edes mahdu minulle.

 
kellohame

Hääasuni oli teetetty, sillä halusin 50-lukua henkivän asun. Kankaat ostin itse.

Asuun kuului hame, toppi ja jakku. Hameen alla on tyllialushame.

 

Mini, midi vai maksi

Onneksi nykyään voi käyttää ihan minkä pituisia hameita tahansa ja missä tahansa. Minullakin on ollut minihameita vielä noin kymmenen vuotta sitten. Ei ole enää, koska en tunne oloani hyväksi niissä. Sen sijaan polvipituisia (ja pikkuisen lyhyempiäkin) minulla on. Ja siitä pidemmäksi kaiken pituisia. Polvipituinen ja vähän polven alle ulottuva on minusta tyylikkäin ja sopii moneen tilanteeseen.

 
trikoomekko ja neulejakku

Juuri polveen ulottuva mekko on ehkä sopivin tämän ikäiselle. Itse en käytä tämän lyhyempiä.

Tämä mekko on ulkomailta ostettu ja sen kanssa sopii pitkä jakku.

 

Vähän pidemmät ovat midi-hameita tai mekkoja ja niitä minulla on useita. Midi-pituus on itse asiassa aika vaikea minun mielestäni. Helman tulisi olla pohkeen paksuimmassa kohdassa. Joku sellainen midin ja maksin välillä oleva pituus näyttää joskus kummalliselta, erityisesti tietynlaisten kenkien kanssa.

 

Hyvää perusmekko voi asustaa monella tapaa. Tämä kevyt, vuorillinen mekko käy sellaisenaan tai pitkän tai lyhyen neuleen kanssa. Hyvä työpäivään tai vyöllä tai koruilla myös parempaan tilaisuuteen. Mekko on Comma ja pitkä neule Dopp Helsinki -liikkeen omaa mallistoa.

 

Maksimekko on oma suosikkini. Varsinkin leveällä helmalla. Maksimekossa on tosin se pieni riski, että se näyttää yöpaidalta. Erityisesti jos se on suora pötkö trikoota. Parhaat yöpaitani ovatkin itse asiassa maksimekkoina myytyjä hihattomia trikoopötköjä.

 

Tässä olen Pellavatehtaan myymälässä korona-aikaan ja ostin sieltä tämän maksimekon.

Paitamekkoa voi käyttää sellaisenaan tai esim. puseron ja housujen päällä pitkänä jakkuna.

 

Pitkähihaiset maksimekot ovat niitä, joita käytän ympäri vuoden. Niissä tunnen olevani eniten oma itseni. Ja niihin pukeudun matkustaessani Lähi-Idässä. Olenkin iloinen voidessani pukeutua maata viistäviin hulmuaviin helmoihini ilman, että kukaan katsoo oudosti. Vaikka eihän täällä koti-Suomessakaan enää toisten vaatteita juuri ihmetellä.

Onko alushameelle käyttöä?

Minkä vuoksi alushameet ovat jääneet lähes pois käytöstä? Itselläni on monta alushametta (tai alusmekkoa, kuten myös sanotaan) eri mekkojen kanssa käytettäviksi. Viimeisin alusmekkoni on yöpaitana myyty vaalean punainen, kapeaolkaiminen trikoomekko. Se on loistava alushameenakin. Yöpaitana en niin lyhyttä pitäisikään, sillä kaikki yöpaitani ovat vähintään midi-mittaisia.

 

Tämän mekon alla tykkään käyttää puuvillaista alusmekkoa. Molemmat on ostettu Pellavatehtaan myymälästä.

Tämä ulkomailta hankittu läpikuultava mekko vaatii alleen alusmekon. Käytän mustaa, pitkää trikoomekkoa.

 

Sen vaaleanpunaisen lisäksi minulla on mustia, valkoisia ja ihonvärisiä alusmekkoja. Toiset ovat pidempiä ja toiset lyhyempiä. Ostin juuri kesällä valkoisen alusmekon, joka on aivan ohutta ja pehmeää puuvillaa. En tiedä oliko se tarkoitettu yöpaidaksi vai ihan mekoksi, mutta alusmekko se minulle on ja ihana onkin.

Käytän yleensä aina alushametta tai -mekkoa, jos mekossa ei ole vuoria. En halua mekkoni näkyvän läpi. Ja inhoan vaatteita, jotka takertuvat ihoon tai talvella sukkahousuihin. Kesälläkään alusmekko ei ole kuuma, kun se ei ole ihonmyötäinen. Helteellä hiki imeytyy alusmekkoon sen varsinaisen mekon sijasta ja on helppo pesaista vaikka joka ilta.

 

Tällaisen lyhyemmän neulemekon alle käy hyvin legginsit. Alusmekko saa neuleen pysymään puhtaampana.

 

Mekon käytön plussat ja miinukset

Minä vaan rakastan pukeutua mekkoon. Se ei kiristä (kun se on oikeaa kokoa) eikä kierry. Sen saumat eivät hankaa. Väljä mekko antaa anteeksi, jos vatsa sattuu olemaan turvoksissa. (Minulla usein on.) Ja mekot ovat minusta kauniita. Ne sopivat joka tilanteeseen mallista ja väristä vähän riippuen.

 

Ihanin juhlamekkoni on täyspitkä ja leveähelmainen sekä kiiltävä. Se on Swing -merkkinen.

 

On mekolla tosin haittojakin. Varsinkin pitkähelmaisten mekkojen helmat jäävät helposti toimistotuolin pyörien alle jumiin. Olen myös jäänyt kerran liukuportaisiin kiinni helmastani. Silloin kyseessä oli maksimittainen takki ja tilanne oli tosi pelottava. Runsaat helmat voivat joskus olla tiellä muutenkin. Pyöräillessä ne voivat jäädä pyörän pinnojen väliin, autoillessa auton oven väliin jne.

Onhan sitäkin sattunut, että ahtaassa paikassa ihmisjoukossa joku astuu helmojen päälle tai runsaat helmat joutuu keräämään syliin, etteivät ihmiset tallo niitä esimerkiksi linja-autossa. Joskus kotona siivotessa olen todennut, että mekkoni helmat ovat vain tiellä ja joudun vaihtamaan vaatteita kesken kaiken.

 

Kietaisumekot sopivat aina päälle. Tämä on Tommy Hilfigerin mekko.

Tämä kietaisumekko on ulkomailta hankittu hempeys.

 

Joka tapauksessa minä rakastan mekkoja ja sanonkin olevani mekkofriikki. Himoitsen aina uusia mekkoja ja katselen niitä nettikaupoista ja aikani kuluksi tavarataloissa. Hetken hurmiossa on tullut tehtyä hutiostoksia, mutta yleensä pyrin olemaan tarkka siinä mitä ostan.

Vaikka minulla on paljon mekkoja, vältän kuitenkin kertakäyttömuotia. Katson myös, että vaate on vesipestävä. Ostan mielelläni laadukkaita tuotteita, joita voin kuvitella käyttäväni pitkään. Suosikkipaikkojani ovat Toijalan Pellavatehdas, Halonen, Dopp Helsinki ja yleensä pienet putiikit.

 

Kirjavan ja runsaan mekon päälle käy hyvin lyhyt nahkajakku.

Mekko on netistä tilattu ja Hug Me -mallistoa.

 

Jos tiedät hyvän mekkokaupan, jossa ei myydä markettitavaraa niin vinkkaa minullekin!

13.7.2022

UlkonäköJohanna Vuori2 Comments