Tuoksuja aikuiselle naiselle

Vinkkejä hajusteiden käyttöön

 

Olen herkkä monille tuoksuille, mutta rakastan tuoksuja ja käytän niitä usein kotonakin ihan itseni iloksi. Tämä on mahdollista käyttämällä oikeita tuoksuja oikealla tavalla. Kerron tekstin lopussa omat tuoksusuosikkini eri tuoksukategorioista.

Tuoksuherkkyys vai hajusteallergia?

Käytin nuorempana hajuvesiä paljonkin, mutta iän myötä tuoksut alkoivat niin sanotusti ”ottaa nenään” ja astmaatikkona sain usein esim. teatterissa hengenahdistusta toisten voimakkaista tuoksuista. Ihoni ei kuitenkaan ole koskaan hajuvesiin reagoinut. (Vaikka reagoikin vaatteissa käytettyihin väriaineisiin, minkä vuoksi uudet vaatteet on ensimmäiseksi pestävä.)

”Tuoksuherkkyys ei ole sama asia kuin hajusteallergia, joka tarkoittaa iholla ilmenevää kosketusallergiaa hajusteille. Tuoksuherkkyys ei myöskään tarkoita astmaa sairastavan oireilua esimerkiksi aerosoleille, jolloin kyse on tavallisesti keuhkojen ärsytysoireesta.” (Lue lisää Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n sivuilta.)

Jos sinä olet oikeasti allerginen vaikkapa hajuvedelle, sitä ei tietenkään pidä silloin laittaa iholle. Mutta jos sinulla ei ole hajusteallergiaa, voit käyttää hajusteita muulla tavalla. (Siis muuten kuin iholla.) Itsekin reagoin moniin tuoksuihin niin, että nenänpielet tai suupielet alkavat kutista, minua voi aivastuttaa ja hengitystäkin ahdistaa. Lisäksi voin saada päänsärkyä hyvin voimakkaista tuoksuista.

”Tuoksuherkkyys on poikkeava tapa reagoida ympäristön tuoksuihin ja hajuihin. Tuoksuherkkyydelle on tyypillistä, että oireita saadaan suhteellisen tavanomaisista tuoksuista ja hajuista, jotka eivät suurimmalle osalle ihmisistä aiheuta oireita. Tuoksuille oireilua pidetään aivojen herkistymisenä, jolloin tavanomaisetkin aistimukset voivat tuntua hyvin voimakkaina.” (Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry)

Tuoksuherkkä on yleensä herkkä myös esim. homeelle tai kemikaaleille. Jos herkkyys on vaikeaa ja oireita tulee helposti, ei silloin kannata edes yrittää käyttää mitään tuoksuja.

Tuoksut testiin

No miten minä sitten voin käyttää tuoksuja? Vastaus on, että testaamalla. En saa oireita kaikista tuoksuista. Minulle ei ole selvinnyt, mikä ainesosa on se vaikuttava, joka oireita aiheuttaa. (Ehkä synteettinen myski?) Niin sanotut itämäiset tuoksut ovatkin niitä pahimpia. Toisaalta kevyet ja raikkaat ovat niitä parhaimpia. Ja kaikkein tärkeintä on se, ettei laita tuoksua liikaa!

Toivoisin myös, ettei kukaan muukaan laittaisi tuoksua liikaa. Hajuvesi ei saa tuoksua monen metrin päähän! Tuoksu on tarkoitettu sellaiseksi, että kun toinen ihminen tulee lähelle, hän aistii tuoksusi. Ei niin, että koko linja-autollinen ihmisiä tai koko konttorin väki on tuoksusi vallassa. Ollaan siis maltillisia.

Testaan tuoksuja niin, että usein kun kuljen kaupassa, jossa tuoksuja voi testata, testaan yhden tuoksun. Vain yhden kerrallaan! Suihkautan tuoksua tuoksutikulle (sille imupaperin suikaleelle, mitä tarjolla on), kuivatan sitä hetken ja laitan sen sitten taskuuni tai laukkuuni. Sieltä otan ja nuuhkaisen sitä aina välillä. Jos se tuntuu hyvältä, voin laittaa sen lämpimään paikkaan, kuten hihaani tai rinnan päälle, jolloin tuoksu pääsee kosketukseen ihoni kanssa.

Ja kotona taas nuuskin sitä. Säilytän sitä paperisuikaletta niin kauan kuin siinä tuoksua on. Näin saan selville myös tuoksun keston. Joistakin tuoksu häviää muutamassa tunnissa, jotkut tuoksuvat pari vuorokautta. Jos tuoksu on mieluinen, käyn usein testaamassa sen uudestaan. Tuoksun kokemiseen vaikuttaa niin moni asia, että kertatestaus ei minulle riitä. Eikä minulla ole kiire ostaa uutta tuoksua.

Vinkit tuoksuherkälle

Tuoksuherkkäkin voi käyttää tuoksuja, kun on ne ensin itselleen sopivaksi todennut. Erityisesti raskaampien tuoksujen kanssa pitää olla varovainen. Tällä hetkellä lempituoksuni on YSL:n Libré Le Parfym, ja käytän sitä näin: Yksi suihkautus vanulappuun, ja tällä vanulapulla pyyhkäisen niskaani ja polvitaipeita tai käsivarsia. En koskaan laita tuoksua edestäpäin kaulalle tai muuallekaan, jolloin tuoksu nousisi suoraan omaan nenääni.

Eikä tulisi mieleenikään suihkautella sitä ”suih suih suih” joka puolelle. Tukehtuisin itse ja varmaan moni muukin, jonka tapaan lähituntien aikana. Tietysti jos käyttää tuoksua, joka on hyvin mieto ja sellainen, joka haihtuu saman tien, niin voihan sellaista annostella vähän raskaamminkin.

Tässä kikkoja tuoksujen käyttöön:

  • Vain YKSI suihkautus pullosta

  • Laita tuoksua polvitaipeisiin

  • Laita tuoksua vain selkäpuolelle

  • Rasvaa ihoa ensin

Ja muista, että vaikka sinusta tuntuu, ettei tuoksua ole juuri yhtään, toiset saattavat hyvinkin huomata tuoksusi.

Tuoksuja on olemassa lukematon määrä ja lisää lanseerataan jatkuvasti. Tärkeintä on etsiä ja löytää ne omat tuoksut. Muista myös, että samaa tuoksua ei ole tarkoitettu urheiluun, toimistoon ja iltajuhlaan. Jokaisella tuoksulla on oma käyttötarkoituksensa.

Muista erityisesti, että oma nenä tottuu tuoksuun nopeasti. Senkin vuoksi tuoksuja kannattaa vaihdella. Tuoksua ei myöskään kannata laittaa korvan taakse, kuten joskus ennen neuvottiin. Solisluun kuoppa tai niska on parempi. Voit myös suihkuttaa tuoksua vaikka nenäliinaan, jonka laitat taskuusi. Itse en laittaisi tuoksua rintojen väliin, koska se saattaa muuttua rinnoille ominaisen ihon tuoksun takia.

Jos laitat tuoksua ranteisiin, älä suotta hinkkaa ranteita vastakkain. Anna tuoksun kuivahtaa rauhassa. Jos haluat pidentää tuoksun kestoa, rasvaa ihoa ensin kevyesti. Tuoksu haihtuu nopeimmin kuivalta iholta. Tuoksu myös nousee ylöspäin, joten voit hyvin laittaa tuoksua polvitaipeisiin tai vaikka nilkkoihin.

Erilaisia tuoksuja kokeiltavaksi

Alla on lueteltu muutamia erilaisia tuoksuja niiden perustyypin mukaan jaoteltuna. Ne ovat niitä minulle tuttuja tuoksuja, joihin olen enemmän tai vähemmän perehtynyt. Olen käyttänyt muitakin, mutta tässä ovat ne minun mielestäni parhaat.

Ostan tuoksuja myös ulkomailta, enimmäkseen Lähi-Idästä. Ne tuoksut ovat hieman erilaisia eikä niitä saa täkäläisistä kaupoista. Siksi en niitä tähän ottanut mukaan ollenkaan.

Raikkaat kesätuoksut

 

Kolme raikasta ja neutraalia tuoksua, joita tykkään käyttää.

 

Nämä tuoksut ovat niitä, jotka eivät minulle aiheuta mitään oireita. Ne ovat raikkaita, eivätkä sisällä myskiä, ainakaan paljoa. Sopivat mihin tahansa tilanteeseen ja työpaikalle.

  • Biotherm EAU Pure. Todellakin nimensä mukaisesti tuoksuu puhtaalle. Vähän kuin ulkona kuivuva lakanapyykki. Tai kesätuuli. Tuoksussa on ripaus vihreää teetä, limeä ja kiiviä. Kevyt tuoksu, jota voi käyttää melko huolettomasti, sillä se myös haihtuu aika nopeasti.

  • Elizabeth Ardenin Green Tee. Kevyt, tosi raikas ja nimensä mukaisesti ”vihreä” tuoksu. Tuoksussa yhdistyvät mm. vihreän teen, sitruunan, mandariinin, mintun ja appelsiinin kuoren sävyt.

  • KC One. Tämä on niin sanottu unisex -tuoksu. Klassikko. Sitruunaa, ananasta, papaijaa, bergamottia ja kardemummaa. Sateen raikkautta ripauksella mausteisuutta. Hyvin neutraali ja kevyt, ja myös hyvin suosittu. Itsekin pidän siitä kovasti. Tämä tuoksu sopii toki muulloinkin kuin kesällä.

Kevyet päivätuoksut

Päivätuoksuksi katson sellaiset, jotka eivät ole ihan yhtä huolettomia käyttää kuin edelliset tuoksut. Sopivat käyttöön ympäri vuoden. Mutta ovat kuitenkin melko kevyitä ja helposti käytettäviä. Näitäkään ei kuitenkaan ole syytä lotrata liikaa.

 

Oriflame Miss Giordani Floral

 
 
  • Oriflamen vuoden 2024 uutuustuoksu. Ihanan naisellinen ja jopa romanttinen, kuitenkin kepeä. Jasmiinin, tuberoosan, pionin ja ylang ylangin ihastuttava sekoitus vahvistaa Miss Giordani -hajuvesille tunnusomaista nerolin tuoksua. Hienostunut, eloisa ja kukkiva, valloittava aistimatka pullotettuna. Tästä pääset tuotteeseen verkkokaupassani.

Armanin “My Way” -tuoksu on erittäin suosittu ja siitä on tullut jo päivitetty versiokin.

 
  • Armanin My Way Eau De Parfum. Uudempi tuoksu, josta on tullut hitti. Appelsiininkukkaa, jasmiinia ja bergamottia. Myös hiukan valkoista myskiä ja vaniljaa. Silti kevyt ja ”viaton”. Yksi suosikeistani.

  • Nina Riccin L’Air du Temps on kaikkien aikojen lempituoksuni. Ainoa tuoksu, jota olen käyttänyt useamman pullon. Tuoksu on naisellinen, hieman puuterimainen ja kukkainen. Kukkien lisäksi santelipuuta, meripihkaa ja persikkaa.

  • Jimmy Choon Jimmy Choo. Nuorekas, mutta hienostunut. Tuoksussa vaniljaa, jasmiinia ja orkideaa. Juuri sellainen kiva päivätuoksu, joka ei herätä liikaa huomiota, mutta antaa kantajalleen hyvän säväyksen.

  • YSL:n Librè Le Parfym, tämän hetken suosikkini. Vahvuudeltaan käy myös iltatuoksuksi. Tuoksussa marokkolaista appelsiininkukkaa ja ranskalaista laventelia, jasmiinia, mustaherukkaa ja Madagaskarin vaniljauutetta, setripuuöljyä, meripihkaa ja myskiä.

  • YSL:n Librè Eau de Parfym. Sama tuoksu kuin Le Parfym edellä, mutta kevyempi.

 

Yves Saint Laurentin “Librè” on tällä hetkellä eniten käyttämäni tuoksu. Kuvassa vasemmalla Librè Le Parfym ja oikealla Librè Eau De Parfym.

 

Juhlavat iltatuoksut

  • Tom Fordin Black Orchid. Tässä itämaisessa tuoksussa on mukana tryffeliä. Mukana myös mm. orkideaa, meripihkaa, santelipuuta ja vaniljaa. Sopii parhaiten juhlavaan iltatilaisuuteen.

  • Guerlainin Shalimar. Hyvin mausteinen, hieman pippurinen jopa. Voimakas, huumaava, sensuelli. Lämmin tuoksu, joka kestää pitkään. Aikuisen, vahvan naisen tuoksu, jota kannattaa käyttää varoen.

  • Lancomen Tresor on vanha tuoksu, joka pitää pintansa suosikkien joukossa. Tuoksussa on mukana kukkia ja hedelmiä sekä santelipuuta, vaniljaa ja myskiä. Naisellisen naisen tuoksu.

  • Diorin Poison lanseerattiin jo 1980-luvulla. Tätä sanotaan erityisen seksikkääksi tuoksuksi. Siinä on vahvasti vetiveriä, myskiä ja vaniljaa. Mukana myös kukkaistuoksua ja marjoja. Vahva tuoksu, joka kestää iholla ainakin seuraavaan päivään.

 

Shalimar. Huumaava tuoksu ja kaunis pullo. Käytettävä varoen.

 

Kaikki edellä luetellut iltatuoksut ovat upeita tuoksuja, joita itse en (valitettavasti) pysty käyttämään. Ovat niin voimakkaita. Jos sinä käytät näitä, niin käytä varovaisesti, sillä lähelläsi saattaa olla joku, joka ei niiden tuoksua kestä.

Jos olet kiinnostunut tuoksuista ja niiden historiasta, niin suosittelen luettavaksi Minerva kustannuksen “Parfyymien salat” -kirjaa. Mielenkiintoinen ja tuoksuihin houkutteleva teos!

 
 

 

Johanna 5.11.2023