Painopeitto unen avuksi

Testasin paljon puhutun painopeiton.

Onko painopeitto sinulle jo tuttu asia? Sehän on peitto, joka nimensä mukaisesti on painaa paljon. Kuten entisajan paksut täkit, jotka kaikki ikääntyneemmät muistavat. Peittojen myyjät sanovat painavan peiton auttavan unensaannissa, levottomuudessa, ahdistuksessa, heräilyssä ja huonossa unenlaadussa. Painopeiton pitäisi auttaa myös nukahtamaan helpommin ja auttaa nukkumaan pitempään.

Painopeitosta on tullut Suomessakin jonkinlainen hitti. Ruotsissa ja esimerkiksi Yhdysvalloissa se on ollut käytössä terveydenhuollossa jo ainakin toistakymmentä vuotta. Painopeittoa on käytetty erityislasten hoidossa ja hoitolaitoksissa myös ikäihmisillä.

Terapeutit ovat suositelleet painopeiton kokeilua esimerkiksi ADHD:stä, Aspergerin syndroomasta tai dementiasta kärsiville. Painon tunteen pitäisi auttaa keskittymään ja rauhoittumaan. Sen pitäisi helpottaa myös levottomia jalkoja. Kovin pienille lapsille peittoa ei kuitenkaan suositella.

Peitto kuin halaus

Painopeiton idea on luoda turvallisuuden tunnetta kosketuksella. Se painautuu kehoa vasten tiiviimmin kuin tavallinen peitto. Se ikään kuin luo halaamisen tunteen ja sillä tavalla sen pitäisi rauhoittaa kehon hermostoa. Sen väitetään helpottavan myös erilaisia kipuja ja stressiä.

Koirillahan on pitkään käytetty hellästi puristavia paitoja ja mantteleita niitä rauhoittamaan. Monet koirien omistajat ovat varmaan kuulleet ja käyttäneet näitä rauhoittavia puseroita pelokkailla ja levottomilla lemmikeillään esimerkiksi uudenvuoden aattoiltana.

Tämä sama idea on siis painopeitossa. Sitä voi käyttää niin nukkuessa kuin muulloinkin, jos tarvitsee rauhoitusta ja rentoutusta. Peitto on normaalin peiton kokoinen, mutta vain painavampi. Se on myös ”litteämpi”, vaikka onkin painava. Se ei siis ole paksu eikä pöyheä.

 

Tässä on oma painopeittoni ja tuo ruutukuvio näkyy hyvin.

 

Peitto on ommeltu ruutuihin niin, että ruutujen sisällä on painon antava täyte. Tavallisen peiton täytteenä on nykyään yleensä tekokuituvanua, untuvaa tai höyheniä. Painopeiton täytteenä sen sijaan käytetään silikonihelmiä, mikrolasikuulia, muoviraetta tai vastaavaa. Valmistajasta riippuu, mitä painopeiton sisällä on.

Painopeitto oman painon mukaan

Painopeittoja on myynnissä monen painoisia. Peiton painoksi suositellaan noin 10-15 % käyttäjän omasta painosta. Siis 60-kiloisella aikuisella tulisi olla noin kuusi – kahdeksan kiloa painava peitto. Tämä on tietysti makuasia, sillä toiset pitävät painavammasta peitosta ja toisille riittää kevyempi peitto.

Periaatteessa painopeitto sopii kaikille. On kuitenkin huomioitava, että painopeittoa ei suositella ihmisille, jotka sairastavat osteoporoosia tai vaikeaa astmaa. Suositus perustunee siihen, että peitto voi tuntua painavalta rintakehän päällä ja sitä voi olla hankala käsin nostaa, jos käsivoimat ovat heikot ja luut kovin hauraat.

Painopeiton pitäisi sopia allergikoillekin. Päällyskankaina käytetään yleensä luonnonmukaisia puuvilla- ja pellavakankaita. Peiton sisuksista riippuen jotkin peitot saattavat tuntua viileiltä ihoa vasten. Joissakin on ohut vanutäyte pehmeyttä antamassa.

Peittoja on myynnissä myös monen kokoisia. Pientä peittoa voi pitää vaikka vain jalkojen päällä nukkuessa. Tai sohvalla torkkupeittona. Peiton koko tulee huomioida painoa valittaessa. Pienempi saman painoinen peitto tuntuu päällä painavammalta kuin iso saman painoinen, koska ison paino jakautuu laajemmalle alueelle. Peittojen hinnat liikkuvat noin sadasta eurosta viiteen sataan.

Painopeittoa ei yleensä voi pestä kotikoneessa. Harvemmin kai muitakaan täkkejä kotona pestään. Tuulettaa toki voi. Jos olisi mahdollisuus, niin voisin kokeilla painopeiton pesua varovasti jossain pesutuvassa, missä sen voisi levittää lattialle tai pöydälle. Kuivattaisin sen myös rimojen päällä.

 
 

Painopeitto vaihdevuosiin

Painopeittoja on tutkittu paljonkin ja tutkimustulokset vaihtelevat. Eniten painopeiton vaikutusta on tutkittu ylivilkkailla lapsilla. Painopeitto vastaa tavallaan pienten lasten kapalointia. Sitähän käytettiin ennen yleisesti ja käytetään vieläkin jossain päin maailmaa.

Painopeittoa on tutkittu myös univaikeuksista kärsivillä aikuisilla. Joidenkin tutkimusten mukaan sillä on ollut vaikutusta koehenkilön unen laatuun, toisissa tutkimuksissa näyttöä ei ole saatu. Eräässä kokeessa todettiin painopeiton käytön alentavan elimistön stressihormonin, eli kortisolin tasoa. Alempi kortisolitaso mahdollistaa paremman unen.

Joissain mainoksissa olen nähnyt mainittavan, että painopeitto lisää melatoniinin (eli ns. pimeähormonin) tuotantoa. En tiedä onko asiaa oikeasti tutkittu, mutta itse en ihan heti tuohon väitteeseen usko. En usko myöskään siihen, että se nostaisi serotoniinitasoa. Siihen voin jo uskoakin, että se vähentää kortisolin tuotantoa.

Painopeiton käytöstä ei kuitenkaan ole mitään haittaa. Sillä ei ole mitään sivuvaikutuksia kuten lääkkeillä. Sen vuoksi sitä on helppo kokeilla. Painopeitto voi olla hyvä vaihdevuosien aikaan, jos kärsit kuumista aalloista. Peitto tuntuu viileältä ja myös pysyy viileänä koko yön sisuksensa ansiosta. Kun siihen lisää rauhoittavan vaikutuksen niin se voi hyvinkin vähentää yöllisiä kuumia aaltoja.

Painopeittoa voi siis ihan hyvin kokeilla. Jos se itsestä tuntuu mukavalta ja auttaa nukkumaan paremmin, niin silloin se on tehtävänsä täyttänyt. Ihan sama mihin vaikutus perustuu. Jos olet raskaana niin asiasta voisi ehkä keskustella ensin äitiysneuvolassa.

Ensimmäinen oma painopeittoni

Olen itse käyttänyt painopeittoa pari kuukautta. Sen paino oli vähän vähemmän kuin 10 % omasta painostani. Päädyin siihen varmuuden vuoksi, koska minulla on niin astma kuin osteoporoosikin. Olin kuitenkin sitä mieltä, että peitto saisi olla painavampi. Erityisesti jaloille kaipasin selkeämpää painon tunnetta.

Peitto tuntuu tosi painavalta, kun sitä nostaa käsissään. Mutta kun peitto on levitettynä päällä, sen painon tuskin tuntee. Rintakehällä en kokenut mitään erityistä painon tunnetta. Peitto ei ole niin painava, että se oikeasti painaisi kehoani, ja sitä paitsi nukun aina kyljelläni. Peitto pysyy hyvin päällä ja pussilakan sisällä. Se asettuu kivasti paikoilleen ja on siinä aamuun asti. (Jos en itse sitä siirtele.) En kokenut sitä myöskään liian kuumaksi tai kylmäksi.

Alussa oudointa oli se, että painopeitto ei ole pehmeä samalla tavalla kuin tavalliset peitot. Olin vuosikaudet nukkunut muhkean untuvapeiton alla, joten muutos oli melkoinen. Pidinkin alkuun painopeiton alla fleece-huopaa pehmikkeenä. Parin viikon jälkeen luovuin siitä, koska se oli liukas ja sähköinen.

Koska tämä painopeittoni tuntui turhan kevyeltä päälläni, hankin painavamman painopeiton. Se olikin sitten taas ihan oma tarinansa, jonka kerron myöhemmin.

 
 

Painopeitto rapisee

Painopeiton kanssa käytetään siis pussilakanaa tai muuta lakanaa kuten muidenkin peittojen kanssa. Painopeittoa en kyllä niin vaan sujauta pussilakanan sisään. Peitto on painava nostaa ja tietyllä tavalla ”lötkö”, joten sen asettelu vaati hieman opettelua.

Painopeiton hankinnassa kiinnittäisin nyt huomiota myös siihen, miten peitto on ommeltu. Omassa peitossani on noin 10×10 cm ruudut, joiden sisällä mikrohelmet ovat. Jos oikein tarkasti kuuntelee, kuulee miten ne helmet valuvat ruudun toisesta reunasta toiseen peittoa siirrellessä. On kuin hiekka rapisisi paperipussissa. (Minulla on erittäin hyvä kuulo!)

Tuo rapiseva ääni on niin olematon, ettei siitä mitään haittaa ole. Kuulin sen ensimmäisen kerran vasta kuukauden käytön jälkeen. Luulisin kuitenkin, että painopeitto asettuisi tiiviimmin kehoa vasten, jos ruudut olisivat pienemmät. Koko peiton ideahan on, että se antaisi kosketuksen ja painon tunteen koko keholle. Oman kehon rajojen tuntemisen tiedetään rauhoittavan.

Tee se itse -tyypeille

Painopeittoja saa nykyään monista marketeista, kodintarvikeliikkeistä ja sisustuskaupoista. Sekä tietysti verkkokaupoista. Hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä yli sataseen. Materiaalit tietysti vaikuttavat hintaankin.

Mutta toki käsistään kätevä ompelee painopeiton itsekin. Siihen löytyy internetistä useita ohjeita. Täytteeksi voi laittaa mitä vain mielikuvitus keksii. Hiekkaa, muovisia mikrohelmiä, makaronia, riisiä ja niin edelleen. Jos sisällä on elintarvikkeita, niin peitto ei silloin todellakaan ole pestävä! Itse en muutenkaan käyttäisi kovin pitkään sellaista peittoa.

Olin aiemmin virkannut itselleni pienen peiton paksusta trikookuteesta. Se oli painava kuin matto ja näyttikin virkatulta matolta. Pidin sitä jalkojeni päällä öisin. Nautin siitä painon tunteesta jalkojeni päällä. Se vaan oli niin liukas, että valui aina lattialle yön aikana.

Käytin siis tätä painopeittoa ehkä parin kuukauden verran. Unen laatuuni tai nukahtamisnopeuteen en valitettavasti huomannut tulleen mitään muutosta. Olen kuullut monen saaneen apua nukkumiseensa painopeitosta ja hyvä niin. Ja onhan pienikin apu aina suunta parempaan.

9.11.2021 Johanna