Vuonna 2022 lukemani kirjat

Jo perinteiseen tapaan olen kirjannut ylös ainakin lähes kaikki kirjat, jotka viime vuonna luin. Olen myös kirjoittanut niistä lyhyen arvostelun ja antanut tähtiä 1-5. Mieltymykseni mukaan luen monenlaista kirjallisuutta. Tosin dekkareita tai sotaromaaneja en juurikaan nykyään lue. Nuorempana kyllä luin. Nyt lukemiseni painottuu romaaneihin ja tietokirjoihin. Romaanien tyylilajeista fantasia ja dystopia ovat suosikkejani.

Lukemani kirjat ovat joko uusia, tai vuosia - jopa vuosikymmeniä – vanhoja. Jotkut olen lukenut ennenkin, mutta mielestäni hyvän kirjan voi lukea useammin kuin kerran.

Kivat romaanit

Sydämen asia, WSOY 2021

Maeve Binchy

 
Maeve Binchy sydämenasia

Sydämenasia on hyväntuulinen kertomus erään lääkäriklinikan ihmissuhdekuvioista.

 

Tohtori Clara Casey on saanut uuden dublinilaisen sydänklinikan johdettavakseen, mutta luvassa on muutakin kuin rahoitusvaikeuksien ratkomista. Tyttäret aiheuttavat huolia, eikä suhde ex-mieheen ole helppo. Klinikan henkilökunta on kuitenkin hyvä parantamaan monenlaisia sydänvaivoja. Kun kuvaan astuu komea apteekkari Peter, Claran täytyy pohtia, mitä hänen oma sydämensä kestää.

Kirjassa on aika paljon henkilöitä, joilla kaikilla on omat ongelmansa. Teos on kevyttä ja viihdyttävää lukemista. Tähtiä annoin 3,5/5 eli ***+



Kadonneiden tavaroiden vartija, Bazar 2020

Ruth Hogan

Padua on ruusupuutarhan ympäröimä, vanha talo Lontoossa. Sen omistaa iäkäs kirjailija Anthony, joka on menettänyt kihlattunsa vuosikymmeniä sitten mutta kaipaa rakastaan yhä.

Anthonyn apulaisena Paduassa työskentelee eronnut, nelikymppinen Laura, joka pakenee ihmissuhteiden haavoittavuutta talon ruusuntuoksuisiin huoneisiin ja pysähtyneeseen aikaan.

Vuonna 1974 nuori Eunice kiiruhtaa pitkin Lontoon Bloomsbury Streetiä työpaikkahaastatteluun kirjakustantamoon. Vihreä ovi, kolkutus. Ja ennen kuin Eunice on edes ehtinyt astua kustantamon kynnyksen yli, hän on rakastunut sen toisella puolella seisovaan mieheen.

Kirjailija kietoo toisiinsa viehättävällä ja yllätyksellisellä tavalla monta tarinaa rakkaudesta - ikuisesta, mahdottomasta, uudelleen syttyvästä. Kerrontaa puhkovat Anthonyn talteen keräämiin esineisiin liittyvät pienet tarinat, jotka ovat kuin piikkejä Paduan ruusupensaissa. Niiden kirpeys jää elämän lailla kirvelemään iholle, mutta päällimmäiseksi kertomuksesta jää kuitenkin sydämeen vahva ja lämmin toivo.

Teos on vanhanaikaisesti romanttinen ja viihdyttävä. Tällekin tähtiä 3,5/5 eli ***+

 

Tyhjien öiden majatalo, Word Audio Publishing FI 2022

Lorraine Coco

Aika tyypillinen tarina nuoresta naisesta, jonka elämä ja unelmat särkyvät. Kirjan Madeline päättää lähteä isovanhempiensa kartanolle Louisianaan. Vanha talo vaikuttaa uupuneelta ja yksinäiseltä aivan kuten hänkin: narisevat portaat, vanhanaikaisen kylpyammeen vuotava messinkihana, ullakon pilarit, jotka näyttävät vääntyilevän öisin...

Talolla on jotakin kerrottavaa Madelinelle. Aluksi hän kieltäytyy kuuntelemasta, mutta pian hän antautuu kartanon salaisuuksille ja ymmärtää mikä voima talolla on: Se kykenee karkottamaan pois painajaiset ja demonit ja tarjoamaan lepoa kattonsa alla yöpyvien levottomille mielille. Neljä kuukautta myöhemmin Madeline avaa Tyhjien öiden majatalon. Mutta ongelmat seuraavat toistaan.

Tyhjien öiden majatalo on kertomus vanhasta talosta ja sen seitsemästä vieraasta, jotka kantavat kaikki omaa salaisuuttaan. Tarinassa on romantiikkaa, koskettavia ihmiskohtaloita ja salaperäisiä voimia - mutta ennen kaikkea toivoa. Sillä majatalo, joka ei anna vieraidensa uneksia öisin, saattaa silti tehdä heidän unelmistaan totta.

Jälleen kevyttä luettavaa, mutta pidin tätä hieman sekavana. Tähtiä 3/5 ***

 

Suurenmoinen irtiotto, HarperCollins Nordic FI 2020

Judy Leigh

Kirja kertoo 75-vuotiaasta Eviestä, joka on jäänyt leskeksi, ja jonka lähiomaiset suostuttelevat muuttamaan jonkinlaiseen hoitokotiin. Evie ei kuitenkaan sinne sopeudu. Ja niin eräänä aamuna Evie kävelee ulos hoitokodista, tyhjentää pankkitilinsä, ostaa minibussin ja lähtee Suureen seikkailuun.
Kaikki tosin eivät ole sitä mieltä, että Suuri seikkailu on sopiva Evien ikäiselle naiselle. Etenkin hänen poikansa Brendan ja tämän vaimo Maura, jotka saavat hämmentäviä tekstiviestejä matkan varrelta, kauhistelevat Evien mahtavaa irtiottoa. Yhteenotolta ei vältytä, sillä vaikka hänen poikansa Brendan olisi luopunut elämästä ja rakkaudesta, Evie ei todellakaan ole.

 
Judy Leigh kirjan kansi

Kirjan päähenkilö on 75-vuotias rouva, joka lähtee suureen seikkailuun.

 

Tarina on tietysti aika ennalta arvattava, mutta hauskasti kirjoitettu ja sisältää yllättäviäkin käänteitä. Evien pojan ja tämän vaimon (keski-ikäisen tylsää) elämää kuvataan osuvasti. Tälle leppoisan luettavalle teokselle tähtiä 3,5/5 ***+

Dystopia- ja fantasiaromaanit

Hiekka, Like 2016

Hugh Howey

Luin edellisenä vuonna saman kirjailijan Siilo-trilogian (lue arvostelu täältä) ja pidin kovasti. Tämäkin teos kertoo jostakin tulevaisuudesta, kun suurin osa ihmiskunnasta on tuhoutunut. Maailma on hautautunut hiekkaan ja dyynien päällä nuori Palmer haaveilee urasta hiekkasukeltajana, kuten isäkin aikanaan. Kaksitoista vuotta sitten isä lähti sukellukselle, eikä koskaan palannut. Palmer ja hänen sisaruksensa joutuvat kohtaamaan yksin maailman, joka kulkee kohti katoamista.

Tarinassa on mielenkiintoinen ajatus siitä, että hienossa hiekassa voi sukeltaa ja etsiä hiekkaan hautautuneita entisajan rakennuksia. Tuuli kuitenkin siirtää dyynejä jatkuvasti, eikä koskaan tiedä mitä seuravana päivänä tapahtuu. Myös tarinat dyynien takana aukeavasta maailmasta kiinnostavat ihmisiä. Kirjaan on tehty jatkoakin Across the sand ja Half way home, mutta tietääkseni niitä ei valitettavasti ole suomennettu.

Siilosta on muuten tehty tv-sarja, joka on tulossa nähtäväksi Apple+ -sovellukseen maaliskuussa 2023.

Ihan mielenkiintoinen ja välillä hyvin jännittävä tarina mahdollisesta tulevaisuudesta. Hiekka ei kuitenkaan ihan yllä Siilo-sarjan tasolle. Tähtiä silti 4/5 ****

 

Aarteidesi aikakirjat, Schildts & Söderströms 2022

Pia Leivo

Kirjan kertomuksessa toiveikkaat ihmiset antoivat 2020-luvulla jäädyttää kehonsa odottamaan aikaa, jolloin heidän sairautensa voidaan parantaa. Sata vuotta myöhemmin kuolema on yhä voittamaton, mutta kryoniikkayritys on keksinyt pakastetuille ihmisille muuta käyttöä. Valittujen miljonäärien muistot on saatu ladattua koneille historioitsijoiden, elostelijoiden ja aarteenmetsästäjien koettaviksi.

Oulan helppo ja virtaviivainen arki turvallisessa kevytyhteisössä tuntuu tyhjältä, mutta unelmien toteuttaminen vaatii 2100-luvullakin rahaa. Oula saa vihjeen pieneen kotikaupunkiinsa kätketystä aarteesta, ja mielikone tarjoaa pääsyn sen jäljille. Seikkaillessaan iloluontoisen miljonäärin muistoissa hän löytää kuitenkin jotain, mikä yllättää hänet täysin.

Ihan mahdollinen tulevaisuudenkuva, mutta ei ehkä näin pian kuitenkaan. Mielenkiintoinen ajatusleikki, mutta kirjassa ajatus jäi minusta vähän kesken. En ihan päässyt kiinni juttuun ja se loppuikin ikään kuin kesken. Valitettavasti tähtiä vain 2/5 **

 

Olipa kerran särkynyt sydän, WSOY 2022

Stephanie Garber

Dystopian jälkeen mennään nyt fantasiamaailmaan. Olipa kerran särkynyt sydän aloittaa uuden, tunteita ja taikuutta tihkuvan sarjan, joka tapahtuu samassa fantasiamaailmassa kuin suosittu Caraval-trilogia, eli Valendassa. Luin tuon trilogian muutama vuosi sitten, voit lukea arvostelun täältä.

Kun 17-vuotiaalle Evangeline Foxille valkenee, että hänen suuri rakkautensa onkin yllättäen naimassa hänen sisarpuolensa, Evangelinen unelmat hajoavat pirstaleiksi. Hän päättää estää häät ja solmii sopimuksen vetovoimaisen mutta viekkaan Herttaprinssin kanssa. Pian käy kuitenkin selväksi, että on hengenvaarallista hieroa kauppoja väkevän kuolemattoman kera.

Tämä teos siis aloittaa uuden Valendaan sijoittuvan trilogian, mutta ainakaan ensimmäisen kirjan perusteella se ei yllä samalle tasolle kuin Caraval. Yllättäviä käänteitä kyllä riittää sekä vaaran tuntua, mutta nyt mukaan on otettu kaikki mahdollinen vampyyreistä alkaen. Kirjan hillitty erotiikka uppoaa varmasti teinityttöihin.

Loppua kohti kirja kyllä imaisi mukaansa ja alkoi olla jännittäväkin. Joten luen varmasti seuraavankin osan, kunhan se ilmestyy. Tähtiä tälle kirjalle nyt 2,5/5 **+

 

Piin elämä, Tammi 2019

Yann Martel

Elokuvanakin monille tuttu tarina, jossa poika seilaa valtamerellä muutaman eläimen kanssa samassa pelastusveneessä. Onko mahdollista, että nuori poika elää aavalla merellä yhdessä bengalintiikerin kanssa 227 vuorokautta? Tarina ei millään voi olla totta, mutta kirjailija on tehnyt siitä erittäin uskottavan.

Olen nähnyt elokuvankin, mutta se ei ole erityisemmin jäänyt mieleeni. Tämä kirja sen sijaan meni kyllä tunteisiin, eikä sitä malttanut jättää kesken. Tarina on hauska, raadollinen, jännittävä, koskettava ja mukaansa tempaava, vaikka paikoin hidassoutuinen. Tietenkin, koska ajelehdittiin merellä.

Itse eläydyin tähän täysillä ja nautin lukukokemuksesta. Tähtiä siksi 5/5 *****

 

Sirkusleijonan mieli, WSOY 2021

Joel Elstelä

 
Joel Elstelän kirja

Yksi vuoden parhaista lukukokemuksista oli tämä, hieman surullinen mutta kiehtova tarina.

 

Menneisyyteen sijoittuva romaani on vaikea sijoittaa mihinkään lajiin, mutta siinä on jotain fantasiamaista. Siksi esittelen tämän suosikkini tässä kohtaa.

Egon Heuchler on pyörittänyt isältä perimäänsä sirkusta Zircco Fantasticoa jo vuosikaudet, ja sen kummajaisista - kissanaisesta, maailman lihavimmasta miehestä, parrakkaasta naisesta, kuolonhyppääjästä, siamilaiskaksosista - on tullut yhtä perhettä.

Berliinissä keväällä 1940 uudet tuulet riepottavat sirkusta, kun SS-majuri Heiner Steinwampe kaappaa sirkuksen ja muokkaa sen ohjelmanumerot kansallissosialistiseen tyyliin sopiviksi. Alkaa kiertue, joka on vedettävä klovnin hymy kasvoilla, vaikka Egon on menettänyt toivonsa kuin vanha sirkusleijona turkkinsa kiillon.

Sirkusleijonan mieli on suurenmoinen, groteski ja riipaiseva romaani, jonka junamatka läpi kolmannen valtakunnan vie ihmismielen hirvittävimpiin syövereihin. Mutta kuilun partaallakin kissanaisen kauniit silmät tekevät Egonin rauhattomaksi ja sirkusseurueella on aina käytössään hyppysellinen magiaa.

Tämä teos yllätti minut täysin! Niin ihana tarina, ja niin koskettava ja surullinen, että sai minut itkemään. Ansaitsee kaikki tähdet 5/5 *****

 

Ole luonani aina, Tammi 2005

Kazuo Ishiguro

Kirjasta sanotaan, että se on sekä poliittinen romaani että futuristinen trilleri. Itse en oikein kumpaakaan näistä määritteistä löytänyt tästä. Sanotaan myös, että kirja on koskettava kuvaus lapsuuden lopusta ja elämänmittaisen valheen vähittäisestä paljastumisesta. Tämä kuvaakin teosta aika hyvin.

Kirja kertoo lapsista, jotka elävät Englannin maaseudulla sisäoppilaitoksessa. Heitä varjellaan tarkoin ulkomaailmalta ja heidät kasvatetaan uskomaan, että he ovat erityisiä ja hyvinvointinsa on olennaisen tärkeää.

Kirjan kertoja on yksi noista lapsista, joka kolmekymppisenä muistelee menneisyyttään. Siihen sisältyy lapsuuden oikkuja ja leikkejä sekä nuoruuden rakkautta ja mustasukkaisuutta. Vähitellen lukijallekin selkenee mistä sisäoppilaitoksen toiminnassa on oikein kyse. Se on hämmentävää, mutta mielestäni ihan mahdollista joskus tulevaisuudessa. Tosin kirjan tarina tapahtuu menneisyydessä. Miksei sellaista “kokeellisuutta” olisi voinut ollakin…

Tarina oli kiehtova, koskettava ja todentuntuinen. Samalla jotenkin selkäpiitä kylmäävä. Kirjasta on tehty myös elokuva Never let me go, jonka aion katsoa AppleTV:stä jonakin päivänä.

Tähtiä tälle kiehtovalle tarinalle 4,5/5 ****+

Asiaa ja omaelämänkertaa

Vanhan rouvan lokikirja, Like 2010

Kyllikki Villa

Taisin lukea tämän jo kolmatta kertaa, sillä tämä rauhoittaa ja antaa mukavasti perspektiiviä elämään.

Laivan keinuvassa tilassa ja ajassa veden voimat yllättävät, viikonpäivät sekoittuvat, lastaamisaikataulut venyvät ja ainoa varma asia on se, että sunnuntaisin on kanaa. Vanhan rouvan lokikirja on yhden matkan intensiivinen, suolantuoksuinen päiväkirja. Rahtilaivamatka Etelä-Amerikkaan ja takaisin on epätyypillinen extreme-elämys, jolla ei ole mitään tekemistä kohteeseen kiidättävien valmismatkojen kanssa.

Yksinpuhelussaan Villa tutkailee horisonttia, elää laivan arkea ja seikkailee maissa. Itseironisen ja riisutun rehellisesti hän pohtii vanhenemista, lähtemisen pelottavaa houkutusta ja matkustamisen syvintä olemusta.

Viisas ja hidas kirja ansaitsee tähtiä 4/5 ****

 

Omaelämäkerta, Johnny Kniga 2022

Mikko Kuustonen

Kuuntelin tämän kirjan Kuustosen itsensä lukemana. Kirjaan sisältyi myös musiikkia! Hieno oivallus yhdistää äänikirjaan musiikki.

Mikko Kuustonen kasvoi kaivoskylässä ja tuli tunnetuksi muusikkona, ihmisoikeusaktivistina sekä mediapersoonana. Kirja kertoo siitä, mitä käänteissä lopulta tapahtui ja kuka on Mikko Kuustonen rooliensa ulkopuolella. Minulle tässä oli paljon uutta. En ollut tiennyt miten mittavaa on Kuustosen ihmisoikeustyö ollut. Myös avoin tilitys - ei niin hyvistä - luonteen piirteistä oli yllättävää.

Oikein mukava ja sivistäväkin teos, tähtiä 4/5 ****

 
Mikko Kuustosen elämänkerta

Mikko Kuustosen äänikirja Omaelämäkerta sisältää myös musiikkia, mikä teki siitä tavallista mukavamman kuuntelukokemuksen.

 

 

Saatan olla väärässä, Aula & Co 2021

Björn Natthiko (Lindeblad)

Uskomaton tarina – paitsi että se on totta. Björn oli nuori ja lupaava ekonomi, mutta huomasi haluavansa elämäänsä enemmän merkitystä. Hän päätyi noviisiksi thaimaalaiseen metsäluostariin, sai munkkinimen Natthiko - ”se, jonka viisaus kasvaa” - ja vietti lähes kaksi vuosikymmentä buddhalaisissa luostareissa eri puolilla maailmaa. Kunnes tajusi, että oli aika jatkaa matkaa.

Lindeblad kertoo koskettavasti siitä, miten vaikea oli siirtyä tavalliseen arkeen ja miten se ajoi hänet masennukseen ja lamaannukseen. Perheen ja kaiken oppimansa avulla hän pääsi lopulta jaloilleen, ja hänestä tuli rakastettu luennoitsija ja meditaatio-opettaja.

Sitten hän sai kuulla sairastavansa parantumatonta, nopeasti etenevää ALS-tautia. Teoksessaan Lindeblad kertoo lämpimästi ja nöyrästi siitä, mitä tähänastinen elämä - joka vääjäämättä lähenee loppuaan - on hänelle opettanut.

”Tärkein asia, jonka opin seitsemäntoista vuotta kestäneen, täysipäiväisen henkisen harjoittelun aikana, on se, että en enää usko kaikkea, mitä ajattelen. Se on minun supervoimani.”

Todella koskettava teos, joka laittoi ajattelemaan omia elämänvalintoja ja omia ajatuksia. Lopussa tarvittiin nenäliinoja… Tähtiä 4,5/5 ****+

 

Saat sen mistä luovut, ensipainos vuonna 2000

Tommy Hellsten

Tämä kirja kuulemma ravistelee totunnaisia asenteita ja kyseenalaistaa monet selviöinä pidetyt arvot ja arvostukset yhteiskunnassamme. Miten löytää todellinen minänsä ja miten suhtautua elämään?

Tommy Hellsten esittelee tien muutokseen paradoksien kautta. On oltava heikko löytääkseen vahvuutensa. Jos etsii turvaa, on elettävä vaarallisesti. On kysymys ihmiseksi tulemisesta. Ihminen on enemmän kuin kaikki se mitä hän tekee ja tuottaa. Vain ihmisen muuttuminen antaa toivoa maailman muuttumisesta paremmaksi.

Olihan tässä periaatteessa ajatusta, mutta oli tämä silti minulle pettymys. Mitään varsinaisesti uutta tai merkittävää se ei tarjonnut. Näitä elämäntapaoppaita on ilmestynyt satoja. Tähtiä siis 2/5 **

 

Luo itsesi uudelleen – opas mielen rajoitteiden purkamiseen, Viisas elämä 2019

Joe Dispenza

Kirjoittaja tuo esille energisoivia näkökulmia todellisuudesta ja tarjoaa lukijalle työkalut, joiden avulla voi tehdä elämäänsä myönteisiä muutoksia. Näin kirjasta siis sanotaan mainostekstissä. Joku voi tästä saada hyviä, uusia oivalluksia, mutta itse koin tämän aika turhaksi. Tästiä 2/5 **

Vieraat kulttuurit

Tuhat loistavaa aurinkoa, Otava 2007

Khaled Hosseini

 
Khaled Hosseinin kirjan kansi

Sydäntä riipaiseva tarina on myös silmiä avaava. Se kertaa historiaa ja yksittäisten ihmisten kohtaloita siinä.

 

Koskettava tarina kahden naisen kohtalosta ja ystävyydestä sotien haavoittamassa Afganistanissa.

Mariam on vain 15-vuotias, kun hänet lähetetään Kabuliin ja naitetaan itseään kolmekymmentä vuotta vanhemmalle Rashidille. Hän aloittaa uuden elämänsä toiveikkaana, mutta vuosien kuluessa burqa kätkee alleen niin nöyryytykset, mustelmat kuin hiipuvan toivon lapsesta.

Kaksi vuosikymmentä myöhemmin Kabulissa riehuvat taistelut murskaavat myös nuoren ja rakastuneen Lailan haaveet tulevaisuudesta. Hänestä tulee Rashidin toinen vaimo.

Afganistanilaisnaisen kohtalosta määräävät miehet, sota, talibanien hirmuhallinto. Mutta Mariamin ja Lailan välille kasvaa alun vihamielisyyden jälkeen ystävyys, joka on kaikkia näitä vahvempi – ja joka saa heidät yhä uudestaan taistelemaan toivon ja vapauden puolesta.

Tuhat loistavaa aurinkoa on kirjoitettu rakkaudesta Kabuliin. Se kattaa kolmekymmentä vuotta Afganistanin myrskyisää lähihistoriaa ja antaa äänen maan sorretuille naisille.

Teos on koskettava, liikuttava ja järkyttävä kuvaus Afganistanin ihmisistä vaihtuvien miehittäjien ja sisällissodan keskellä. Samalla tämä on hyvä tietoteos siitä, mitä Afganistanissa on tapahtunut viime vuosikymmeninä. Köyhyyden ja pelon keskellä on kuitenkin myös toivoa.

Suosittelen lämpimästi kaikille! Tähtiä tälle 5/5 *****

 

Nainen on islamin tulevaisuus, Schildts & Söderströms 2018

Sherin Khankan

Yle esitti tv-dokumentin Khankanista lokakuussa, ja se sai minut kiinnostumaan tästä naisesta. Hänestä löytyy paljon tietoa esim. googlettamalla. Ostin välittömästi hänen suomennetun kirjansa.

Tanskassa asuva, Suomalaisen (luterilaisen) äidin ja syyrialaisen (muslimin) isän tytär valitsee uskokseen islamin. Korkeasti koulutettu Sherin perustaa moskeijan ja alkaa lopulta kutsua itseään imaamiksi. Hän suuntauksensa islamin sisällä on suufilaisuus ja hän on myös feministi.

Khankan on Pohjoismaiden ensimmäinen naisimaami. Hän taistelee toiminnallaan islamofobiaa vastaan ja puolustaa naisten oikeuksia. Hän levittää edistyksellistä, suvaitsevaista Koraanin tulkintaa.

Paljon uutta, ja todella yllättävää, tietoa islamista sisältyy tähän kirjaan. Itse ainakin koin hämmästystä monessa kohtaa siitä, että näinkin voi toimia. Sheri nimittäin myös vihkii pareja, joita muut imaamit eivät vihki. Tietenkään ongelmia ei voida välttää, mutta Sheri ja hänen ystävänsä taistelevat sen puolesta, minkä oikeaksi katsovat.

Kirjassaan Sherin Khankan kertoo tarinansa ja pohtii nykyaikaisen naisen roolia islamilaisessa uskonyhteisössä ja yhteiskunnassa. Lukuisat televisioesiintymiset ja kansainvälisissä lehdissä julkaistut artikkelit ovat tehneet hänestä tunnetun, mutta islamilaisessa maailmassa varsin epäsuositun hahmon. Hän on joutunut kokemaan uhkailua ja pilkkaa, ja toisaalta saanut voimaa yhteisönsä ja perheensä tuesta. (Ja Khankan ei muuten ole ainoa feministi tai naisimaami islamilaisessa maailmassa.)

Tähtiä tälle innostavalle, vaikka välillä väsyttävälle, teokselle annan 4/5 ****

 

Uusi islamin käsikirja, Otava 2017

Jaakko Hämeen-Anttila

Luin tämän kirjan ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten, mutta palasin siihen nyt, koska tietämykseni islamista on lisääntynyt ja halusin palata tähän paremman ymmärryksen kanssa. Ja se kannatti. Ymmärsin nyt selvästi paremmin monta asiaa, kun käsitteet olivat tutumpia.

Kirjasta sanotaan, että se on avain islamin ymmärtämiseen. No tällä yhdellä kirjalla ei vielä täyttä ymmärrystä saa, mutta kyllä se avaa paljon asioita. Siinä kerrotaan, millainen oli Isisin nousu ja tuho. Keitä ovat sunnalaiset ja shiiat sekä mitä Syyriassa tapahtuu. Uusi islamin käsikirja vastaa lukuisiin ajankohtaisiin ja päivänpolttaviin kysymyksiin islamista ja islamilaisen maailman nykytilanteesta. Tässä se on kiihkoton ja viisas. Hämeen-Anttilan tietomäärä on valtava, ja hän osaa esittää asiansa.
Teos on jatkoa vuonna 2004 ilmestyneelle Islamin käsikirjalle. Vanhasta teoksesta on tässä laitoksessa pidetty joitain islamin uskoa, opinkappaleita ja historiaa käsitteleviä lukuja, mutta valtaosa kirjan aineistosta on uutta.

Tekisi mieleni sanoa, että jokaisen pitäisi lukea tämä. Olemme niin paljon länsimaisen median meille syöttämän kuvan varassa. Ja tietysti uutiskynnyksen ylittävät vain traagiset ja ikävät asiat. Joskus olisi terveellistä katsoa asioita toisesta näkökulmasta. Annan tälle tähtiä 4,5/5 ****+



Johanna 1.1.2023