Vuoden 2021 kirjat

Dystopiaa, elämänkertoja ja chick litiä

Tapanani on ollut listata vuoden kirjat ja niin nytkin tein. Olen lukenut tietokirjoja, matkakirjoja, kevyitä romaaneja ja dystopiatarinoita. Olen jakanut alle kirjat aiheen mukaisiin ryhmiin. Kaikista tein lyhyet muistiinpanot ja arvostelut.

TIETOKIRJAT / ELÄMÄKERRAT

 Vanha nainen tanssii

Eveliina Talvitie 2021, Into -kustannus

Kirjan esittelyssä sanotaan: ” Vanheneminen on väistämätöntä. Jos se kielletään, piiloon jää paljon arvokasta, hullua ja sielukasta. Miksi siis niin harvassa ovat ne naiset, jotka ylpeästi tunnustautuvat vanhoiksi?
Talvitie kohtaa uutuuskirjassaan viisikymmentävuotiaan itsensä lisäksi 11 naista, jotka ovat elämässään osanneet tanssia muidenkin rytmiin, mutta löytäneet lopulta omansa. Kokemuksistaan kertovat Ann Selin, Anu Sinisalo, Ervi Sirén, Katariina Souri, Laila Snellman, Leena Pasanen, Marketta Mattila, Pirkko Arstila, Pirkko Lahti, Raisa Rauhamaa ja Seela Sella. Kirjan upeat valokuvat on ottanut Jyri Pitkänen.”

Kirja on näiden naisten haastatteluista koottu. Oikeasti vanhoja naisia mukana oli vain muutama. Enemmän mukana olikin keski-ikäisiä. Siksi kirjan sisältö ei mielestäni oikein vastannut otsikkoa. Riippuu tietysti näkökulmasta, ketä voi sanoa vanhaksi…

Minulle kirjan sisältö jäikin vähän turhan kevyeksi ja oli pieni pettymys. Ehkä olin itse liian vanha kirjan kohderyhmäksi? Sitä, miltä tuntuu olla ja elää vanhana naisena, ei käsitelty juurikaan. Eniten ilahdutti Seela Sellan osuus. Kirja oli kuitenkin otteeltaan positiivinen ja rohkaiseva, se toi esiin hyvän sanonnan: ”olla ylpeästi vanha”.

Tähtiä tälle kirjalle peräti 4/5 ****

 

Ainoa Kotini

Hanna Brotherus 2021 WSOY

Kirja on elämänkerta ja katsaus keski-ikäisen naisen koko elämänkaareen: Lapsuuteen, kasvamiseen ja äitiyteen. Erittäin avoin ja rehellinen, kaunistelematon kuvaus, jossa suuren painon saavat syömishäiriö, suvun naiset ja perhe-elämän ristiriidat.

Kirja on kyllä koskettava monilla tavoin, mutta silti minulle jäi vähän ontto olo luettuani sen. Miksi kirja on kirjoitettu ja kenelle se on tarkoitettu? Mitä kirjoittajan läheiset ajattelevat kirjasta? Tällaiset oman elämän paljastukset kun koskettavat koko lähipiiriä.

Itse en kovin paljon samaistunut enkä saanut kirjasta irti. Uskon kuitenkin, että moni saa. Varmasti syömishäiriöiden kanssa kamppaileville naisille ja perheille tällä kirjalla on annettavaa. Kirja myös antoi kirjoittajasta hieman erilaisen kuvan kuin mitä olin joistakin tv-ohjelmista saanut.

Tähtiä rohkeudesta tälle kirjalle 4/5 ****

Maailman onnellisin mies

Eddie Jaku 2021, Aula Co

Paljon suosiota saanut kirja kertoo keskitysleiriltä selviytyneen Eddien elämäntarinan, joka johtaa ylemmän keskiluokan saksalaiskodista kolmen keskitysleirin ja usean pakomatkan kautta Sydneyyn, Australiaan.
”Maatessaan Auschwitzissa lankkupedillä kymmenen muun vangin kanssa Jaku ei uskonut selviävänsä edes tulevasta kylmästä yöstä. Hän päätti, että jos selviäisi, hän eläisi jokaisen päivän täysillä.
Jakun muistelmat sädehtivät toivoa, joka voi löytyä myös maailman tummimmissa hetkissä. Maailman onnellisin mies on paitsi pysäyttävä kuvaus yhdestä ihmiskunnan synkimmästä ajanjaksosta myös syvällisen viisas ja lohdullinen elämänopas onnellisuudesta.”

Vaikka kirjassa ollaan keskistysleirillä ja sen olot tuodaan julki, teos ei kuitenkaan – onneksi – mässäile tuon ajan ja paikan kauhuilla. Kirjasta sanotaankin, että se on tarina koettelemuksista, onnellisuudesta ja toivosta. Kirja on mielenkiintoinen, mutta kovin syvällistä elämänviisautta en siitä löytänyt. Toki se kertoo peräänantamattomuudesta ja sitkeydestä. Mutta sattumallakin on sormensa pelissä.

Tähtiä tälle kertomukselle 4/5 ****

Vihreää valoa

Matthew McConaghey 2021 WSOY

”Tämä kirja kattaa 50 vuotta näkemääni ja kokemaani, tuntemaani ja oivaltamaani, siistiä ja noloa. Toivon että se on hyvänmakuista lääkettä, pari aspiriinia sairaalan sijaan, avaruusmatka Marsiin vailla astronautin lupakirjaa, jumalanpalvelus ilman uskoontuloa ja naurua kyynelten läpi. Tämä on rakkauskirje. Elämälle.”

Näin luonnehtii kirjoittaja itse kirjaansa. Tunnetun näyttelijän omaelämänkerta onkin avoin ja realistinen. Välillä lähes inhorealistinen. Bongorumpuja öisin alasti huumepäissään paukutteleva mies ei saa ainakaan minulta myötätuntoa eikä se ole hauskaa. Ihmettelin muutenkin tuota huumeiden käyttöä…

Kirja antoi ristiriitaisen kuvan tästä miehestä, joka ainakin kirjan perusteella kypsyi ja kehittyi ihmisenä kovasti vuosikymmenien mittaan. Hän tuntee vetoa henkisyyteen ja kaipaa vastauksia elämän peruskysymyksiin. Kirjassa on aineksia jonkinlaiseksi elämänoppaaksi.

Vihreää valoa – herätti minussakin joitakin ajatuksia ja juuri tuo vihreän valon tajuaminen hetkessä on oivaltava tapa elää ja etsiä suuntaa.

Tälle elämänkerralle tähtiä 3+/5 ***+

ROMAANIT

Parillisia ja parittomia

Jojo Moyes 2016, Gummerus

Kirjan esittelyssä sanotaan mm. näin: ”Yksinhuoltajaäiti Jess Thomas asuu paremmat päivät nähneessä talossa matemaattisesti lahjakkaan tyttärensä Tanzien sekä teini-ikäisen poikapuolensa kanssa. Menestyvän it-firman omistaja Ed tekee elämänsä virheen ja huomaa joutuneensa pulaan. Sattumalta Ed tapaa Jessin ja löytää itsensä pian ajamasta hullunkurista seuruetta koululaisten matematiikkakilpailuun Skotlantiin.”

Kirja siis kertoo köyhästä yksinhuoltajaäidistä, hänen nerosta pikku tytöstään ja ex-miehensä nyreästä teinipojasta. Ja perheen koirakin on tärkeässä osassa. Tarina kertoo pitkästä automatkasta, josta ei tilanteita puutu.

Minusta tarina oli paikoin ahdistavakin, mutta toden tuntuinen ja mukaansa tempaava. Päähenkilö oli tosin  jossain määrin ärsyttävä. Mukana on oikeasti yllättäviä käänteitä. Lukukokemuksena jopa ajatuksia herättävä. Jojo Moyes onkin yksi suosikkikirjailijoitani.

Tähtiä kirjalle 4/5 ****

Tähtien antaja

Jojo Moyes 2020, Gummerus.

Esittely kertoo: ” Alice on jumissa, ikävystynyt ja väärinymmärretty. Tavatessaan varakkaan ja komean amerikkalaismiehen hän hurmaantuu ja tarttuu tilaisuuteen. Avioliitto ja muutto Amerikkaan vaikuttavat suurelta seikkailulta, mutta tuoreen vaimon elämä 1930-luvulla tunkkaisessa pikkukylässä Kentuckyssä onkin kaikkea muuta. Alice saa uuden tilaisuuden seikkailuun, kun kiertävää kirjastoa perustamaan etsitään vapaaehtoisia.”

Yllättävänkin mielenkiintoinen tarina entisistä ajoista kaivoskylässä, johon perustettiin vaikeassa maastossa ratsain liikkuva kirjasto. Teemoina mm. kirjoja ja lukemista puolustavan naisen taistelu ennakkoluuloja vastaan. Myös köyhyyttä ja rasismia sivutaan.

Tarina on monisäikeinen, jännittävä, järkyttävä ja hieman romanttinenkin. Mielestäni erilainen Jojo Moyes.

Tähtiä jälleen 4/5 ****

 

Yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista

Jojo Moyes 2019 WSOY

Kirjan esittelystä: ”Francesillä on takanaan epäonnistunut suhde, huolenaan monta ylimääräistä kiloa ja meneillään elämänsä pahin ammatillinen kriisi. Kun hän varaa loman ensiluokkaisesta hyvinvointihotellista, hän näkee jo sielunsa silmin astuvansa hotellin ovesta ulos parempana versiona itsestään. Samaan aikaan hotelliin majoittuu kahdeksan muutakin uuden elämän etsijää. Kenelläkään vieraista ei ole aavistusta mitä tuleman pitää.

Sen tietää vain salaperäinen hotellin johtaja Masha, joka ohjailee taitavasti kunkin vieraan päivittäistä rytmiä. Harmi kyllä, Masha ei tyydy vain asiakkaiden pieneen painonpudotukseen tai aurinkotervehdyksen opetteluun, hän haluaa antaa heille jotain paljon enemmän.”

Huikea tarina! Se on hauska, jännittävä ja nokkela. Kertomus on erikoinen, koukuttava ja paljon yllätyksiä sisältävä. Hyvinvointihotellin pitäjä on täysi sekopää, ja vaarallinen sellainen. Nicole Kidman on varannut kirjan filmatisointioikeudet, enkä ihmettele. Jo lukiessani näin Kidmanin itsensä esittämässä hotellin emäntää. Hän on kuin tehty siihen rooliin.

Tälle tarinalle tähtiä 4+/5 ****+

 

Yömusiikkia

Jojo Moyes 2021 Gummerus

Kirjan esittelyteksti. ”Isabel Delancey on aina pitänyt elämäntyyliään itsestäänselvyytenä. Kun hänen aviomiehensä yllättäen kuolee ja hän jää yksin velkakasan ja kahden lapsen kanssa, Isabel joutuu luopumaan elämäntyylistään ja kodistaan ja muuttamaan rapistuvaan hökkeliin maaseudulle.

Perheen uusi koti meinaa luhistua ja Isabelin viimeisetkin säästötkin huveta, joten hänen ei auta kuin pyytää apua naapureiltaan - tietämättä, että jo hänen pelkkä läsnäolonsa on nostattanut pintaan pitkäaikaisia kaunoja ja pakkomielteitä.”

Jälleen sujuvaa Moyesia. Ei kuitenkaan yhtä hyvä kuin esimerkiksi edellinen esittelemäni Moyes. Tämä oli paikoin melko naiivi tarina, vaikka ei lopulta niin ennalta-arvattava kuin ensin tuntui. Olisiko tämä ollut joku Moyesin välityö? Kirja on kirjoitettu jo 2008, mutta suomennettu vasta nyt.

Tähtiä annoin tälle 3/5 ***

 

Piano

Jane Campion – Kate Pullinger 1995 Gummerus

Kirja Piano syntyi pian samannimisen elokuvan jälkeen. Elokuvan käsikirjoitti ja ohjasi Jane Campion. Elokuva on palkittu kolmella oscarilla ja lukuisilla muilla palkinnoilla.

Itse olen nähnyt elokuvan ainakin pari kertaa, mutta kirjan olin lukenut jo ennen elokuvaa. Ja olen lukenut sen myös pari kertaa elokuvan näkemisen jälkeen. Tarina siis toimii niin elokuvana kuin kirjanakin. Elokuvassa tärkeää osaa näyttelee musiikki, ja myös karu luonto, mutta kirjassa henkilöiden taustat ja tunteet tulevat paremmin esiin.

Kyseessä on jännittävä, järkyttävä, raaka ja kiihkeä tarina puhumattomasta naisesta, Adasta, joka lähtee aviottomana syntyneen tyttärensä kanssa Uuteen-Seelantiin. Isä on myynyt Adan vaimoksi sikäläiselle uudisasukkaalle.

Kirjassa on voimakkaita tunteita sekä väkivaltaa. Silti siinä on jotain kaunista ja siihen on helppo uppoutua. Kirja on myös hyvin tiivis. Ympäristö, maisemat ja henkilöt on helppo kuvitella mielessään, kun on nähnyt elokuvan. Itse pidän kirjasta kovasti.

Tähtiä tälle kirjalle (ja samalla elokuvalle) 4+ ****

 

Arvioitu lentoaika

Helena Kaartinen 2020, Books on Demand.

Eläkeikää lähestyvä lentoemäntä Alisa pohtii tulevaisuuttaan ja työtään. Hän elää juuri nyt hetki ja työvuorolista kerrallaan. Mutta kun uraa on takana jo useampi vuosikymmen, Alisa on suuren päätöksen edessä. Hänen pitäisi päättää omasta tulevaisuudestaan.

Kirja oli mielenkiintoinen ja kiva kuvaus lentoemännän työstä sinivalkoisilla siivillä. Ainakin minulle uutta tietoa mm. henkilökunnan pitkästä tehtävälistasta tuli jonkun verran. Olisin kuitenkin kaivannut vielä enemmänkin kaikenlaista tietoa tuosta monien haaveammatista.

Toisaalta en millään voi uskoa sitä kaikkea hassuttelua henkilökunnan ja matkustajien välillä. Itse olen sen verran lennellyt, etten moista ole koskaan nähnyt tai kokenut. Mutta eihän kirja mikään tietoteos ollutkaan, vaan romaani. Aika köykäistä hömppää, mutta helppo ja nopea lukea sellaisena välipalana.

Tähtiä kirjalle 3/5 ***

 

Juurihoito

Miika Nousiainen 2017, Otava

”Elämässä on kolme suurta kysymystä. Kuka olet? Minne menet? Puudutetaanko?” Näitä suuria kysymyksiä kirjassakin pohditaan.

Kirja kertoo erään miehen sukujuurien ja sukulaisten etsinnästä, joita ilmaantuukin kuin sieniä sateella. Matka vie lopulta moniin maihin ja maanosiin ja moniin kulttuureihin, eikä yllätyksiltä tietysti vältytä. Hauska ja yllättävä kirja. Itse nautin lukukokemuksesta ja ihmettelen Nousiaisen mahtavaa kykyä iskeä tarinaa.

Tähtiä Juurihoidolle 4/5 ****

 

Suon villi laulu

Delia Owens 2021 WSOY

Pitihän minunkin lukea paljon mainetta saanut uutuuskirja. Varsinkin kun sain sen työtoverilta yllätyslahjaksi! Ja kannatti toki lukeakin.

Kuvaus kirjasta: ” Kun pohjoiscarolinalaiselta suolta löytyy kylän oman kultapojan ruumis, epäilykset kääntyvät Kya Clarkiin, joka asuu marskimaan reunalla. Kouluja käymätön juopon tytär, köyhää valkoista roskasakkia - vai jotain aivan muuta? Kya on oppinut selviytymään yksin, ystävystymään suon eläinten kanssa ja lukemaan sen vesiä ja mättäitä. Mutta hänkin kaipaa rakkautta, ja kun villi luonto kohtaa ihmisten maailman, ei mikään ole enää entisellään.”

Kirjan alku tuntui kankealta, enkä heti innostunut siitä. Mutta kun pääsin lukemisessa vähän pitemmälle, tarina vei täysin mukanaan. Se on huikean koskettava, jännittävä ja täynnä käänteitä. No – toisin paikoin hieman epäuskottava, mutta se sallittakoon.

Teos kertoo erään omaa tietään rohkeasti kulkevan naisen elämänkaaren lapsuudesta vanhuuteen. Elämä on karua ja olosuhteet ankarat, ja se pakottaa välillä raskaisiinkin toimiin. Silti luonto on se, joka myös antaa iloa ja lohtua. Todellinen lukukokemus.

Tähtiä tälle kirjalle 5/5 *****

 

Aprikoosiyöt

Vera Vala 2021 Gummerus

Tämä teos on melko tavanomainen viihderomaani. On suvun salaisuuksia, jännitystä ja romantiikkaa. Tapahtumat sijoittuvat Italiaan, joka luo kaunista tunnelmaa lukijalle.

Juoni pääpiirteissään: ”Suomalaisen Lauran ura ja parisuhde polkevat paikallaan. Tilannetta ei helpota muistisairas äiti eikä täydellisyyttä hipova isosisko, joka yrittää saada Lauraa tekemään järkiratkaisuja. Odottamaton löytö lapsuusmuistojen joukosta herättää kysymyksiä. Laura matkustaa 20 vuoden tauon jälkeen tätinsä Ainon luo Tolfan vuoristoon huvilaan nimeltä Villa Alba. Löytyvätkö vastaukset aprikoosipuiden alla?”

Tämä oli juuri sellaista kesälomalukemista, jota joskus kaipaa. Ei herätä turhia ajatuksia tai ahdistuksia. Soljuvaa kerrontaa kauniissa maisemissa.

Tähtiä kirjalle 3/5 ***

 

Sulje silmäsi ja laske kymmeneen

Liane Moriarty 2020 WSOY

Esittelytekstissä: ”Tavattuaan viimein kunnon miehen Ellen ei ole uskoa onneaan: Patrick on puoleensavetävä, sinkku, työssäkäyvä ja mikä parasta, rakkaus on molemminpuolista. Hypnoterapeuttina työskentelevää Elleniä ei juuri hetkauta se, että miehen eksä, Saskia, ei hellitä vaan stalkkaa menetettyä rakkauttaan jatkuvasti. Sen sijaan Ellen kiinnostuu naisen motiiveista ja tahtoisi tavata tämän. Tietämättä että on jo tavannut…”

Kirja on tuttua Moriartyn tyyliä. Nokkela, hauska ja jännittäväkin. Kertomus rakastuneesta parista ja pakkomielteisestä vaanijasta. Sekä pariskunnan että vaanijan tunteet on hyvin kuvattu, mikä on hieno ratkaisu kirjan rakenteeseen.

Moriarty on yksi lempikirjailijoistani, eikä tämäkään teos tuottanut pettymystä. Tähtiä kirjalle 4/5 ****

 

Viimeinen vuosipäivä

Liane Moriarty 2021 WSOY

Esittelytekstissä: ”Kun Sophie yllättäen perii Thomasin isotädin talon, hän pääsee osaksi eriskummallista sukua, jossa jokaisella tuntuu olevan salaisuus. Lahjakas kaunotar ja tuore äiti, Grace, suunnittelee pakoa täydellisestä elämästään. Väheksytty vaimo, Margie, päättää vihdoin hiljentää mollaajansa. Mystisen Rosen rohkeus yllättää lopulta hänet itsensäkin. Arvoituksista suurin liittyy kuitenkin vauva Munroon. Minne hänen vanhempansa katosivat vuosikymmeniä sitten?”

Toinen hauska ja monipolvinen kertomus Moriartylta. Tässä tarinassa on yllättävän tummiakin sävyjä mukana. On nainen, joka ei pysty rakastamaan lastaan ja suunnittelee itsemurhaa. On myös arvoitus hylätystä lapsesta. Juoni ei ole ennalta-arvattava vaan yllättäviä käänteitä mahtuu mukaan.

Tälle kirjalle tähtiä kuitenkin vain 3/5 ***

 

Musta kuningatar

Walter Tevis 2021 Tammi

Kirja on kirjoitettu alun perin jo vuonna 1983, mutta julkaistu suomeksi vasta viime vuonna kirjasta tehdyn tv-sarjan suosion siivittämänä. Katsoin itse ensin sarjan ja luin kirjan myöhemmin. Molemmat ovat loistavia.

Kirja on kertomus orvosta pikkutytöstä, joka kasvaa ankarassa orpokodissa. Siellä on tapana lääkitä lapset hiljaisiksi. Kirjan yksi teema onkin lääkeriippuvuus, joka päähenkilölläkin muuttuu vanhempana alkoholiriippuvuudeksi. Tv-sarjassa tämä teema jäi vähemmälle huomiolle.

Tarinan Beth Harmon on vain kahdeksanvuotias, kun hän kiinnostuu shakista. Siihen aikaan se ei ollut tytöille sopivaa, mutta Beth on sinnikäs ja suuren lahjakkuutensa ansiosta hän pääsee esille ja jo kahdeksantoistavuotiaana hän osallistuu USA:n avoimiin mestaruuskilpailuihin.

Shakki on Bethille kaikki kaikessa, ja mikään ei mene sen edelle. Kirja antaakin tytöstä hieman psykopaattisen ja kylmän vaikutelman, mutta ehkä se on tarkoituskin. Teos on loistava tarina riippuvuuksista, pakkomielteestä, lapsuuden traumoista ja vaikeista ihmissuhteista. Jo lukemisen aikana mieleni teki kaivaa shakkilauta esiin…

Olisipa kirjaan tehty jatko-osa! Tähtiä tälle teokselle 5/5 *****

 

DYSTOPIAROMAANIT

Kuunpäivän kirjeet

Emmi Itäranta 2020, Kustannusosakeyhtiö Teos.

Kirjan esittelytekstistä: ”Aurinkokunta on ihmisen valtakunta, jonka kaivokset, tehtaat ja viljelmät hyödyntävät taivaankappaleita uuraasti ja järjestelmällisesti. Siirtokuntien väliset luokkaerot tuntuvat perheissä ja tuntemattomien välillä; Maasta pois päässeet eivät halua sinne takaisin.
Lumi Salo etsii puolisoaan. Sol, kasvitieteilijä, ei ole saapunut jälleennäkemiseen, ei seuraavaankaan tapaamiseen, rikosta epäillään, terrorismista huhutaan. Solin perhe ei osaa tai halua kertoa mitään. Vaillinaisen tiedon varassa Lumi joutuu etsimään Solia muistikirjan sivuilla, sanoin, ja vieläkin syvemmältä, parantajien maailmasta.”

Kirjan tarina eteni minusta vähän hitaasti, enkä aina jaksanut pysyä kärryillä. Oma viehätyksensä tarinassa oli, ja olihan se mielenkiintoinen visio tulevaisuudesta. Ei silti yllä Itärannan edellisen teoksen ”Teemestarin kirja” -tasolle.

Tähtiä kirjalle 3/5 ***

 

Orjattaresi

Margaret Atwood 2017, Tammi.

Kertomus on useimmille tuttu suosittuna ja kohuttuna tv-sarjana. Itse en ole sarjaa nähnyt, joten se ei vaikuttanut lukukokemukseeni.

Tarina kertoo tulevaisuuden yhteiskunnasta, jossa enää pieni osa naisista on hedelmällisiä, ja heidät on alistettu vain lastentekoa varten. Kukaan nainen ei saa opetella lukemaan tai kirjoittamaan ja kaikki ihmiset on jaettu eri kasteihin. Jokaisella on oma, tarkkaan säädetty tehtävänsä tämän yhteiskunnan pyörittämisessä.

Kuten arvata saattaa, niin vähitellen naisten keskuudessa itää kapinahenki ja totuttuja tapoja ja sääntöjä aletaan kyseenalaistaa. Kirja oli kaiken kaikkiaan minulle pettymys. Ensinnäkin kirja on melko lyhyt (reilut 400 sivua) ja ihmettelen, miten siitä on saatu tehtyä pitkä tv-sarja.

Tarina myös oli paikka paikoin epäuskottava ja siinä oli aukkoja, joten se herätti paljon kysymyksiä. Ehkä nämä aukot täydentyvät jatko-osassa Testamentit, joka kuulemma sai innoituksensa lukijoiden kysymyksistä.

Tähtiä tälle teokselle 2/5 **

 

Siilo

Hugh Howey 2013 Like Kustannus

Trilogian ensimmäinen osa on tarina tulevaisuudesta, jossa maailma on muuttunut elinkelvottomaksi ja ilma on myrkyllistä hengittää. Ihmiset elävät valtavissa, yli sadan kerroksen kokoisissa siiloissa maan alla. Kaikki on tiukasti kontrolloitua ja rajoitettua. Syntyvyys on tarkasti säänneltyä. Uuden elämän alku edellyttää jonkun elämän päättymistä.

Ylemmissä kerroksissa elää ns. parempi väki, keskikerroksissa ruokahuollosta ja muista perustarpeista vastaavat ja pohjakerroksissa sitten kaiken toimivuudesta vastaavat mekaanikot ja muut. Kerrosten välillä, siilon keskellä, on tiukat kierreportaat eikä hissiä ole. Vainajat hyödynnetään mullan tuotannossa.

Myös lait ovat tiukat ja pahin rangaistus on saada puhdistustuomio. Se tarkoittaa siilosta ulos joutumista ja ulkomaailmaa tarkkailevien kameroitten linssien puhdistamista. Siitä tehtävästä kukaan ei palaa. Poliittisen pelin seurauksena vasta valittu pormestari Julie saa puhdistustuomion, mutta päättää toimia toisin.

Kirja on todella jännittävä ja mukaansa tempaava. Henkilöt ovat elävän tuntuisia ristiriitoineen. Kirjassa on yllättäviä käänteitä ja väkivaltaa ehkä liikaakin. Kyllä se laittoi miettimään maailmamme tulevaisuutta ja väkisinkin tuli mieleen, että jokohan jossain tällaisia siiloja rakennetaan…

Tähtiä kirjalle 4/5 ****

 

Siirros

Hugh Howey 2014 Like Kustannus

Siilo-sarjan toinen osa kertoo tapahtumista ennen ensimmäistä osaa. Vähän ärsyttävää tällainen järjestys, mutta toisaalta hyvä ratkaisu.

Nuori kongressiedustaja Donald Keene saa tehtäväkseen valvoa jättimäistä maanalaista rakennushanketta, ja vähitellen rakennuksen todellinen tehtävä alkaa selvitä hänelle. Keene aikoo paljastaa siilon salaisuuden, jota Yhdysvaltain hallitus tarkoin varjelee, mutta joutuu maksamaan aikeistaan kalliin hinnan.

Siilon suunnitellut arkkitehti ei myöskään tiedä siilon todellista tarkoitusta eikä sitä, että hänen piirustuksiinsa tehdään muutoksia. Tässä osassa on enemmän politiikkaa ja se kyllä taustoittaa hienosti Siilon tapahtumia.

Tähtiä kirjalle 4/5 ****

Kohtalo

Hugh Howey 2015 Like Kustannus

Siilo-sarjan kolmas osa jatkaa siitä, mihin ensimmäinen osa päättyi. Siiloissa on eletty jo usean sukupolven ajan. On myös käynyt ilmi, että siiloja on alun perin rakennettu 50. Ja vain yhdessä on hissi. Muissa siiloissa ihmiset pidetään tarkoituksella erossa toisistaan ja valvonnan alla. Käy myös ilmi, että siiloja ”ajetaan alas” yksi toisensa jälkeen.

Siilossa numero yksi ihmisiä syväjäädytetään ja jotkut ovat eläneet useammalla vuosisadalla. Tästä siilosta myös valvotaan kaikkia muita siiloja. Kirjassa hypitäänkin ajassa ja myös siilosta toiseen, mikä teki tarinan seuraamisesta välillä hankalaa.

Vähitellen jotkut siilojen ihmiset alkavat ymmärtää mikä tarkoitus kaikella on. Siiloissa syntyy kapinoita ja sisäisiä sotia. Tämä sarjan kolmas osa onkin sarjan jännittävin ja myös väkivaltaisin. Onneksi loppu on toiveikas ihmiskunnan kannalta. Ja sarjasta tulee väkisinkin mieleen Nälkäpeli-sarja.

Tähtiä kirjalle ja koko sarjalle 4/5 ****

 

MATKAKIRJAT

 

Rahtilaivalla Brasiliaan – vuorotteluvapaalla Etelä-Amerikassa

Niina With 2011, Myllylahti.

Esittely sanoo: ”Kolmenkymmenen ikävuoden rajapyykkiä lähestyessään kirjoittaja anoi vuoden vuorotteluvapaan, pakkasi rinkkaansa kaiken, mitä kuvitteli reissun aikana tarvitsevansa ja lähti rahtilaivalla Etelä-Amerikkaan.

Matka vei Brasiliaan Salvadorin karnevaaleihin, jatkui jokilaivalla pitkin Amazonia ja koukkasi Bolivian suola-aavikon kautta Argentiinaan. Vajaan viiden kuukauden aikana hän näki, koki ja kuuli paljon. Matkan aikana kirjoitetut "uutiset" paikallisesta elämänmenosta sisältävät myös tietoa maiden historiasta ja tästä päivästä sekä matkan herättämiä ajatuksia.

Tekstin vahvuus on sen aitoudessa, kaikki tunteet ovat mukana sellaisina kuin kirjoittaja on ne tapahtumahetkellä kokenut. Kirja sisältää listan matkan aikana mukana olleista varusteista sekä matkakohdeluettelon.”

Teos sisältää soljuvaa kerrontaa ja pieniä havaintoja Latinalaisen Amerikan eri maista. Itse asiassa Brasiliassa oltiin vain hetki, joka oli itselleni pieni pettymys. Reppureissua Atlantin taakse suunnittelevalle kirja antaa varmasti paljon tietoa ja vinkkejä.

Tähtiä tälle matkakirjalle 3+/5 ***

Pakumatkalla

Aino Huilaja ja Jerry Ylkänen 2021, Otava. Saatavilla myös ainakin äänikirjana

Pariskunta päättää hypätä pois oravanpyörästä ja pakkaa tavaransa ja koiransa pakettiautoon. Matka kohti Etelä-Eurooppaa voi alkaa. Kirja on kertomus unelmien toteuttamisesta ja vapauden kaipuusta.

Valitettavasti koronapandemia alkaa kunnolla riehua Euroopassa matkan aikana ja se pakottaa heidät palaamaan Suomeen. Hauska ja mielenkiintoinen matkakertomus siitä huolimatta.

Tähtiä matkakirjalle 4/5 ****

 

VIERAAT KULTTUURIT

 

Unorthodox – näin hylkäsin hasidijuutalaiset juureni

Deborah Feldman 2020 Tammi

Luin kirjan, koska olin katsonut samannimisen Netflix-sarjan. Kirjaa lukiessani huomasin, että elokuvassa oli monia asioita muutettu kirjan tapahtumista. Kirja kuitenkin perustuu tositapahtumiin ja sen on kirjoittanut päähenkilö itse. Itse asiassa kirja antoi hänelle mahdollisuuden irtautua juutalaisyhteisöstä. (Tämähän ei sarjassa tullut esiin.)

Kirja on erittäin mielenkiintoinen! Se on täynnä uskomattomia tapoja, sääntöjä ja rajoituksia. Naisilla ei yhteisössä ole mitään arvoa, he ovat vain lapsentekokoneita, jotka naitetaan jo nuorena. Kuukautisten vuoksi he ovat kaksi viikkoa ”likaisia”, ja he joutuvat valkoisilla kangastilkuilla tarkistamaan vuotonsa. Vasta puhdistautumisen ja tarkastuksen jälkeen he ovat taas miestensä käytettävissä.

Deborah on kirjan alussa täysin tietämätön kaikesta, sillä suljetussa yhteisössä ilman valistusta eläminen jättää jälkensä. Tarina onkin uskomattoman upea kasvutarina tytöstä naiseksi, vahvaksi ja vapaaksi sellaiseksi. Kirjallisena teoksena se kuitenkin jäi vähän vaatimattomaksi.

Kirja herätti paljon kysymyksiä, miksi ja miten. Niihin ei vastausta anneta, mutta toisaalta eihän yksi teos voi kaikkea mahdollista sisältää. Silti mieleeni nousi se, miksei tällaisten yhteisöjen toimintaan voida puuttua, tai miksei niistä edes kunnolla puhuta julkisuudessa?

Tähtiä kirjalle 4/5 ***

 

Minun Italiani - Pieniä tarinoita Amoresta Zuccheroon

Ella Kanninen, Tammi 2020. Saatavana monista palveluista myös E-kirjana ja äänikirjana.

Toimittaja Ella Kanninen kertoo omakohtaisia kokemuksiaan Italiasta pieninä tarinoina. Hän kertoo kulttuurista, tavoista ja naapureistaan. Tietysti käsittelyssä ovat italialainen liikenne ja hierarkia. Kirjan paperiversiossa on myös valokuvia.

Itselleni kirja jäi jotenkin vaisuksi ja Ella tuntuu eksyvän välillä aiheesta ja jaarittelee niitä näitä. Vieraasta kulttuurista lukeminen on kuitenkin aina mielenkiintoista.

Tähtiä tälle kirjalle 3/5 ***

 

Islamin huntu

Renata Pepicelli, 2014 Vastapaino.

Tietoteos naisen aseman ja hunnunkäytön historiasta ja sen monista käänteistä muslimimaissa. Kirja on mielenkiintoinen, yllättävä ja silmiä avaava. Suosittelen sen lukemista kaikille, jotka ovat yhtään kiinnostuneita vieraista kulttuureista. Tieto on aina parempaa kuin vanhat ennakkokäsitykset!

Kirjan esittelyteksti: ”Hunnun käyttö jakaa mielipiteitä niin muslimi- kuin länsimaissa, ja siitä on tullut jopa poliittinen kiistakysymys. Keskustelua leimaa silti tietämättömyys tavan alkuperästä ja kehitysvaiheista, eivätkä itse hunnun käyttäjät ole päässeet ääneen.
Tutkija Renata Pepicelli pyrkii korjaamaan kärjistyneitä ennakkoluuloja lähestymällä aihetta historiallisesta, poliittisesta ja esteettisestä näkökulmasta. Hän esittelee hunnun historiaa islamin synnyn ajoilta aina nykypäivään saakka, ja hän painottaa, että hunnulla on historiansa aikana ollut hyvin moninaisia merkityksiä.

Teos vastaa moniin lukijan kysymyksiin: Miksi hunnun käyttö on lisääntynyt viime vuosina? Millä tavoin musliminaiset perustelevat hunnuttautumista tai hunnun vastustamista? Mitä Koraanissa sanotaan hunnusta?

Teos on helposti lähestyttävä kokonaisuus kenelle tahansa islamin kulttuurista kiinnostuneelle lukijalle. Islamilaisen ajatusmaailman tarkastelu paljastaa mielenkiintoisia asioita myös länsimaiden asenteista.”

Tälle tietoteokselle tähtiä 4/5 ****

7.1.2022 Johanna