Tuliko liian kiire taas?

 
vessa.jpg
 

Onko sinullekin tullut joskus liian kiire vessaan tai tippa lirahtanut aivastaessa? Ei se mitään, niin tapahtuu silloin tällöin joka neljännelle miehelle ja joka toiselle naiselle sen jälkeen, kun nelikymppiset on juhlittu. Tiesitkö, että inkontinenssia (eli virtsankarkailua) on montaa laatua ja siihen on monia hoitokeinoja?

Ensin faktaa. Rakkoon mahtuu noin puoli litraa virtsaa kerrallaan. Sitä kertyy sinne normaalisti 1-2 litraa vuorokaudessa. Terve ja normaalisti nesteitä nauttiva ihminen tyhjentää rakkonsa 4-5 kertaa vuorokaudessa. Tietysti poikkeuksia on ihmisten ja tilanteiden mukaan.

Jos rakko täytyy tyhjentää enemmän kuin kahdeksan kertaa vuorokaudessa tai useamman kerran yössä, puhutaan tiheävirtsaisuudesta. Tietysti jos on tapana litkiä vettä kolme litraa päivässä, on selvää, että sitä myös tulee ulos enemmän. Liian suuret nestemäärät eivät olekaan tarpeellisia eivätkä edes terveellisiä.

Joskus myös syödyt tai juodut aineet voivat lisätä ulos tulevaa nestemäärää. Näin vaikuttavat esimerkiksi alkoholi ja kofeiini. Monia pissattavat myös:

  • mansikat

  • vesimeloni

  • tankoparsa

  • vihreä tee

  • selleri

  • kurkku ja

  • banaani.

Vältä siis näitä, jos haluat hillitä vessakäyntejä. Sitä vastoin, jos ongelmasi on turvotus, juuri nämä aineet ovat hyväksi nestekierrollesi.

Tiheään virtsaamistarpeeseen voi olla monia lääketieteellisiäkin syitä, mutta en nyt puutu niihin. Kirjoitan vain siitä tavallisimmasta ongelmasta, eli siitä kun ei aina ehdi vessaan tai muuten tulee tahattomasti niitä tippoja.

Harjoita yli-innokasta rakkoa

Rakkokin voi olla yliaktiivinen. Siis vaikka virtsamäärä ei ole lisääntynyt, niin silti tarve käydä pissalla lisääntyy. Yleisiä syitä naisilla ovat limakalvojen kuivuminen ja lantionpohjan lihasten löystyminen, miehillä eturauhasen suureneminen. Virtsaamisen tarvetta voi tulla ihan jännityksen tai hermostumisenkin vuoksi.

Yliaktiivisessa rakossa rakkolihas voi supistella ihan omia aikojaankin. Näin virtsaa pääsee karkaamaan niin, ettei sille voi yhtään mitään. Jos taustalla ei ole mitään sairautta, tällaista rakkoa voi treenata pitämään nesteet paremmin sisällään.

Tiesitkö muuten, että pidättäminen onnistuu paremmin, kun nousee varpailleen? Jos on oikein kiire vessaan, niin kannattaa juosta varpaillaan sipsutellen.

Yritä siis pidentää virtsaamisvälejä. Älä juokse vessaan heti kun tuntuu siltä, että tulee pissahätä. Yritä pidättää. Ei loputtomiin, mutta älä anna heti periksi hädälle. Älä ainakaan käy vessassa ”varmuuden vuoksi”. Lisäksi sinun tulee välttää noita edellä lueteltuja virtsaneritystä lisääviä aineita.

Valitettavasti ikääntymiseen kuuluu sekin, että lantionpohjan lihakset löystyvät, rakko voi supistua ja virtsaputki lyhentyä. Virtsaputken sulkijalihaskin heikkenee, ja samaan aikaan munuaisetkin heikentyvät, jolloin virtsaa erittyy enemmän.

Lantionpohjan lihasten harjoittaminen auttaa oireisiin niin naisilla kuin miehilläkin. Ylipaino lisää painetta myös rakkoon, joten liikakilojen pudottaminen auttaa. Hankalaa, yliaktiivista rakkoa voidaan hillitä lääkkeilläkin, silloin kun siihen ei liity muuta sairautta.

Pakko päästä vessaan NYT

Paitsi, että rakko voi olla yliaktiivinen, siinä voi olla pakkotoimintaa. Puhutaan pakkoinkontinenssista. Se liittyy usein yliaktiiviseen rakkoon, mutta ei aina. Pakkoinkontinenssissa virtsaamisen tarve tulee äkkiä ja voimakkaana. On pakko päästä pissalle – ja nopeasti.

Aina kun näen jossain tien vieressä bussipysäkillä tai muuten sopimattomassa paikassa miehen pissaamassa mietin, kärsiikö hän pakkoinkontinenssista…

Virtsaa ei välttämättä ehdi karkaamaan, jos vessa on lähellä. Mutta silloin jos ei ole mahdollisuutta mennä juuri sillä sekunnilla vessaan, niin virtsaa voi alkaa valua. Rakko alkaa tyhjentää itse itseään. Tällainen pakkoinkontinenssi liittyy usein krooniseen rakkoärsytykseen.

Taustalla voi olla virtsatietulehdusten kierre, gynekologiset tai eturauhasen leikkaukset tai jopa jokin neurologinen sairaus. Naisilla estrogeenin puute vaihdevuosien jälkeen pahentaa asiaa. Suurimmalla osalla syy jää kuitenkin arvoitukseksi.

Myös monet yleissairaudet heikentävät virtsarakon hallintaa. Esimerkiksi masennus, diabetes, dementia ja muut keskushermoston sairaudet.

Kun ei uskalla aivastaa

Jos rakko pitää muuten melko hyvin, mutta äkillinen ponnistus, tai vaikka aivastus, saa virtsan karkaamaan, puhutaan ponnistusinkontinenssista. Silloin on kyse siitä, että lantionpohjan lihakset eivät kestä vatsaontelon paineen nousua.

Taustalla on siis virtsaputken sulkijamekanismin sekä virtsaputkea ympäröivien tukirakenteiden heikkous.

Näiden rakenteiden heikkous voi johtua ylipainosta, raskauksista ja synnytyksistä. Tupakointikin heikentää näitä lihaksia.

Aika moni raskaana ollut nainen on varmasti kokenut sen tilanteen, kun rakon sulkijalihakset eivät kestä vauvan aiheuttamaa painetta vatsaontelossa, vaan pettävät ja vitsaa pääsee karkaamaan. Siinä ei juuri vastaan pinnistely auta.

Pakkoinkontinenssin ensimmäinen ja paras hoito on lantionpohjan lihasten harjoittelu. Vaikeissa tapauksissa sitä voidaan hoitaa myös leikkauksella. Puudutuksessa tehtävässä leikkauksessa asetetaan nauha virtsaputken suulle, joka estää virtsan karkailun ponnistuksen yhteydessä.

Tällainen leikkaus ei auta yliaktiiviseen rakkoon, ja siksi onkin tärkeää aina selvittää minkä tyyppinen ongelma on. Jos olet menossa puhumaan lääkärille virtsankarkailusta, voit pitää ensin päiväkirjaa siitä, missä, paljonko ja milloin virtsaat tarkoituksella ja paljonko virtsaa pääsee missäkin tilanteessa karkaamaan.

On myös olemassa pistoshoitoja, joissa virtsaputken ympärille ruiskutetaan lääkeainetta. Jos muut hoidot eivät auta, virtsarakon seinämään voidaan ruiskuttaa botuliinitoksiinia.

On myös olemassa ylivuotoinkontinenssia. Sitä on enimmäkseen miehillä suurentuneen eturauhasen vuoksi. Siinä rakko ei tyhjene koskaan kokonaan, vaan sisään jää aina vähän virtsaa, joka sitten kertyy ja täyttää rakon. Rakossa on ylipainetta, joka aiheuttaa jatkuvaa tiputtelua.

Mieluummin tanssia kuin juoksua

Lantionpohjan lihakset kannattaa pitää kunnossa, vaikka ei mitään tiputtelua (vielä) olisikaan. Varsinkin synnytyksen jälkeen ja jos sinulla on ylipainoa. Vältä lantionpohjaa rasittavia liikuntalajeja, kuten juoksu, kori- tai lentopallo ja squash.

Sen sijaan harrasta joogaa, vatsatanssia tai pilatesta. Ratsasta tai golfaa. Voit myös pyöräillä tai tanssia tavallisia tansseja. Vahvista lantionpohjaasi säännöllisillä harjoituksilla. Esimerkiksi näin:

  • Supista kevyesti 10–20 sekuntia. Rentouta välillä. Toista 10 kertaa. Voit harjoitella vaikka kävellessä.

  • Nopeusharjoitteluna supista ja rentouta lantionpohjaa niin nopeasti ja voimakkaasti kuin pystyt 10–20 kertaa.

  • Supista kaikin voimin 5–10 sekuntia. Rentouta 10–20 sekuntia. Toista viisi kertaa.

Tee harjoitukset ainakin kerran kertaa päivässä. Voit harjoitella lantionpohjan lihaksia huomaamattomasti istuessa, seistessä, bussissa, televisiota katsellessa tai vaikka lenkillä. Tuloksia huomaat 1–3 kuukaudessa.

Jos sitä tiputtelua sitten on, ja siihen tarvitaan jotakin suojaa, niin tässä toisessa kirjoituksessani kerron erilaisten inkontinenssisuojien laajasta valikoimasta.

Lähde Duodecim Terveyskirjasto