Mitä luin vuonna 2023

Taas on aika tehdä tämä kirjavuoden katsaus. Minähän en lue satoja, enkä edes kymmeniä kirjoja vuodessa, mutta useita kuitenkin. Lukemiseni painottuu romaaneihin ja tietokirjoihin, jotka saatan lukea pari kertaa peräkkäin! Tiedon sisäistäminen ei ainakaan minulla onnistu kerrasta. Romaanien tyylilajeista taas fantasia ja dystopia ovat edelleen suosikkejani.

Kirjoitan kaikista lyhyen arvostelun ja annan tähtiäkin. Olen myös jaotellut kirjat tähän tekstiin lajityypin mukaisesti.


Kivat romaanit


Onnellisten loppujen kerho

Caroline Säfstrand

 

Kirja saattaa herättää ajatuksia oman elämän suhteen…

 

Kirja kertoo muutamasta elämässään eksyneestä naisesta. He osallistuvat – kukin omista syistään – kirjoituskurssille, joka on nimeltään Onnellisten loppujen kerho.

Tarina on aika kevyttä hömppää ja paikoin jopa epäuskottava. Se vie kuitenkin mukanaan ja lukukokemuksena on ihan kiva.

Parasta oli se, että ainakin minussa tarina herätti ajatuksia myös oman elämän sanoittamisesta. Kaiken hömpän alla on kuitenkin hieno idea ja elämänohje.

Tähtiä annoin 3, eli ***

 

Omena ei kauas putoa

Liane Moriarty

Moriarty on yksi lempikirjailijoistani, eikä tämäkään teos pettänyt odotuksia. Tällä kertaa tapahtumat liittyvät tenniksen peluuseen. Tässä pelaajien ja valmentajien perheessä kuusikymppisillä vanhemmilla ja neljällä aikuisella lapsella on kaikilla omat ongelmansa.

Kyseessä onkin ihmissuhdetrilleri, jossa on salaisuuksia ja erikoisia tapahtumia. Perheen äiti mm. katoaa omille teilleen ja tuntematon tyttö soluttautuu perheeseen.

Hyvin kirjoitettu ja hieman erikoinen teos. Hauska ja koukuttava.

Tähtiä tälle 4+/5 ****+

 

Paras aika vuodesta

Joanna Bolouri

Todellista chick lit -kirjallisuutta! Romanttista höttöä, jonka päähenkilö on 38-vuotias nainen, mutta vaikuttaa käytöksensä perusteella minusta lähinnä 15-vuotiaalta. Tarinassa on poikaystäviä, kommelluksia ja kaikenlaisia väärinkäsityksiä. Tarinan pääsisältö on suuren perheen yhteinen joulun vietto.

Sain luettua, vaikka tiukkaa teki.

Tähti 1+/5 *+

 

Hopealahti

Jojo Moyes

Rantakaupungissa suojellaan valaita ja taistellaan ahneita rakennuttajia vastaan. Samalla selvitellään sukulaisuussuhteita ja tunteita puolin ja toisin.

Tietysti on myrskyävää merta ja jännitystä, väärinymmärryksiä ja sattumia. Tämä on romanttista Moyesia ja paikoin jopa hieman epäuskottava. Ei mielestäni läheskään parasta tältä kirjailijalta, mutta leppoisaa luettavaa kuitenkin.

Tähtiäkin annan 3+/5 ***+

 

Lainakengissä

Jojo Moyes

Kirjan pääosassa ovat upeat, punaiset korkokengät, Cristian Louboutinit. Ne kuuluvat luksuselämään tottuneelle keski-ikäiselle naiselle. Kun elämä hajoaa ympäriltä, kengistä tulee se viimeinen asia, josta hän pitää raivokkaasti kiinni. Mutta kengät joutuvat kadoksiin.

Tarinassa on varsin paljon erikoisia sattumuksia ja nopeita käänteitä. Sekä niin ihanaa ja kamalaa keski-ikäisten naisten välistä kateutta ja ystävyyttä. Tarina kertoo myös erilaisuuden hyväksymisestä, muutoksen pelosta ja oman itsensä löytämisestä.

Mukana on vähän huumoria, jännitystä ja romantiikkaa. Siis taattua Moyesia.

Mukavalle teokselle tähtiä 4/5 ****

 

Madame Burovan kuu ja tähdet

Ruth Hogan

Mukava lukuromaani erikoisista ihmisistä, ennustamisesta ja onnesta. Mukana on ripaus taikaa.

Rouva Burova on viettänyt koko elämänsä ennustajana ja uskoo lujasti tarot-kortteihinsa. Nyt hän on kuitenkin väsynyt muiden elämien selvittelyyn ja haluaa alkaa elää omaa elämäänsä. Sitä ennen hänen täytettävä kauan sitten annettu lupaus.

Samaan aikaan toisaalla eräs nuori nainen etsii itseään menetettyään työnsä ja rakkaansa. Nämä naiset kohtaavat ja siitä seuraa monimutkainen tapahtumasarja.

Tämäkin teos oli sellaista mukavaa luettavaa, jonka parissa aika kului sukkelaan.

Annan tähtiä 3+/5 ***+

 

Queenie Malonen paratiisihotelli

Ruth Hogan

Kirja on kertomus erään äidin ja tyttären välisestä suhteesta. Äiti työskentelee hotellissa ja tytär nauttii olostaan siellä ja kaikista siellä kohtaamistaan ihmisistä. Sitten eräänä päivänä äiti päättää lähettää tyttärensä Tillyn toiselle paikkakunnalle kouluun. Lapsuus loppui tylysti.

Keski-ikäinen Tilly palaa hotellille ottamaan selvää asioista ja saa tietää, että hänen äitinsä ei ollut ollenkaan sellainen kuin miksi Tilly häntä oli luullut. Alkaa siis menneisyyden penkominen.

Tätä kirjaa on mainostettu lohtulukemisena ja hyvän mielen romaanina. Ja olihan se tavallaan sitä. Hyvät henkilöhahmot ja kipeitä asioita, mutta kaikki kääntyy hyväksi.

Tähtiä tälle 3/5 ***

 

Elämän rouva – rouva Glad

Eeva Joenpelto

Olen lukenut tämän teoksen ensimmäisen kerran jo kauan sitten, ja toisenkin kerran kauan sitten. Mutta tartuin siihen taas, sillä tarina on niin mehukas ja kestää useammankin lukemisen kun väliä edelliskertaan on parikymmentä vuotta.

Ja taas nautin tästä. Mainiosti kirjoitettu rouva Glad on mielenkiintoinen persoona. Myös hänen miehensä ovat uskottavia ja hyvin kirjoitettuja. Kirjahan kattaa pitkän ajan rouva Gladin elämästä ja siihen ehtii kuulua useampi avioliittokin. Raha ja valta tulevat ja menevät.

Romaani on verevää ajankuvaa 1930-luvulta. Siinä koetaan monenlaisia tunteita; rakkautta, kostoa, nöyryytystä ja unohdusta. Rouva Glad tuo vähän mieleen Tuulen viemää -romaanin Scarletin. Asiat ovat hyvin, kun ne kääntää omassa päässään hyviksi.

Tähtiä annan 4+/5 ****+

 

Kesämuistojen huvila

Lucy Diamond

Ihastuttava merenrantahuvila Devonissa on ollut Alec ja Olivia Tarrantin perheen lomaparatiisi siitä lähtien, kun nuoripari sattumalta päätyi sinne häämatkallaan. Vuosikymmenet ovat vierineet, eikä kaikkien rakastamaa hengenluojaa Alecia enää ole. Onko uusien onnellisten kesämuistojen luominen silti mahdollista?

Elämä tuntuu heittävän jokaisen Tarrantin perheen jäsenen eteen lisää haasteita järisyttävien salaisuuksien ja kiperien tilanteiden muodossa. Millaisia sysäyksiä tarvitaan, jotta perhe pystyy kokoamaan voimansa ja näkemään tulevaisuuden taas valoisana?

Teos on kepeää ja ennalta arvattavaa luettavaa, mutta toki ihan viihdyttävä lukuromaani ajan kuluksi.

Tästiä 3/5 ***

 

Törmäyskurssi

Beth O’Leary

Juoni lyhyesti: Addie ja hänen siskonsa ovat valmistautuneet mahtavalle roadtripille soittolistoin ja eväspaketein. Heidän ystävänsä on menossa naimisiin Skotlannissa ja automatka sinne on osa hauskuutta. Siihen asti, kun toinen auto törmää heidän peräänsä ja kolaroivaksi kuskiksi paljastuu Addien eksä Dylan. Tietenkin Dylan bestiksineen on matkalla samoihin häihin, ja kun poikien auto on lunastuskunnossa, Addie ei voi kuin tarjota heille kyytiä. Edessä on neljäsataa mailia törmäyskurssilla, mutta onko Addien ja Dylanin yhteinen tie noussut lopullisesti pystyyn?

Tarina kertoo siis reissusta, jolla sattuu ja tapahtuu. Nuoret ihmiset toilailevat ja kaikenlaista sattuu. Viihdyttävää lukemista, sopisi ehkä paremmin nuorison luettavaksi.

Tähtiä 3+/5 ***+

 

Talo Amalfissa

Elisabeth Adler

Maisema-arkkitehti Lamour Harrington suree kaksi vuotta sitten kuollutta miestään. Elämä tuntuu surulliselta ja tyhjältä. Lamour ajattelee, ettei koskaan enää pysty onneen.
Sydänystävä Jammy kuitenkin päättää, että murheen kierre on katkaistava, maksoi mitä maksoi. Ensin hän paljastaa muutaman raadollisen totuuden ihannoidusta aviomiehestä. Sitten hän houkuttelee Lamourin matkalle Italiaan, missä tämä vietti onnelliset lapsuusvuotensa.

Kun Lamour näkee auringon kultaaman merenrantahuvilan muistojensa Amalfissa, hän haluaa aloittaa uuden elämän – ja juuri lapsuutensa maisemissa. Hän jättää työnsä Chicagossa ja ryhtyy kunnostamaan huvilaa, jossa vanhat tavarat ovat vielä entisillä paikoillaan. Puutarha on päässyt villiintymään, mutta Lamourilla on tukena Mifune, vanha japanilainen puutarhuri.

Teoksessa on kauniita maisemia, merenrantahuvila, salaisuuksia ja muita perinteisiä rakkausromaanin aineksia. Tarina on kuitenkin kaunis ja lohdullinen.

Annan tähtiä 4/5 ****

 

Eleanorille kuuluu ihan hyvää

Gail Honeyman

Hieman erilainen romaani. Päähenkilö Eleanor elää yksinään tarkasti organisoitua elämää. Hän käyttää samoja vaatteita joka päivä työssään ja nauttii samanlaisen lounaan. Hän ei osaa olla ihmisten kanssa vaan sanoa paukauttaa suoraan mitä ajattelee. Kun työviikko on takana, Eleanor katoaa kotiinsa noutopizzan ja votkapullon kanssa eikä puhu kenellekään ennen maanantaita.

Kirja kertoo yksinäisyydestä, pakkomielteistä ja siitä, miten paljon vaaditaan muutokseen ja miten kauan aikaa se vaatii. Tämä olikin kirjan paras anti. Päähenkilö ei ollut kaunis ja suosittu, jolla on monimutkainen rakkauselämä. Sen sijaan Eleanor on arka introvertti, joka pelkää kaikkea ja jolla selkeästi on mielenterveysongelmia.

Tarina on kerrottu viisaasti ja se antaa toivoa.

Tähtiä siksi 4/5 ****

 

Hyvien ihmisten hotelli

Elizabeth Taylor

 
kirjan kansikuvassa hotelli

Liikuttava romaani vanhuudesta ja yksinäisyydestä.

 

Hieman harvinaisempi romaani vanhuudesta, yksinäisyydestä ja ystävyydestä. Leskeksi jäänyt rouva Laura Palfrey muuttaa miehensä kuoleman jälkeen vaatimattomaan hotelliin Lontoossa. Lauran omat lapset eivät ehdi vierailla Lauran luona, ja hän löytää uusia tuttavuuksia muista hotellin asukkaista.

Asukkaiden joukosta löytyy monenlaisia persoonia, ja aika kuluu leppoisasti juoruillessa. Lauran mieltä painaa kuitenkin yksi murhe - hän on kertonut muille hotellin asukkaille, että tyttärenpoika on tulossa pian vierailemaan. Kun tätä ei kuulu eikä näy, alkaa Lauraa jo vähän nolostuttaa. Eräänä päivänä kävelyretkellään Laura kaatuu ja loukkaa jalkansa. Tilanteessa hän törmää nuoreen Ludo Myersiin, innokkaaseen kirjailijanalkuun. Kun Laura kutsuu Ludon syömään kiitoksena avusta, eräs hotellin asiakkaista sattuu kuulemaan asiasta ja olettaa, että kyseessä on Lauran tyttärenpoika. Sen sijaan että oikaisisivat väärän luulon, Laura ja Ludo alkavat leikkiä mukana.

Ihan heti ei käy selväksi, onko kyseessä aito ystävyys vai jotain muuta. Tarina on lämminhenkinen ja liikuttava. Pieni epäuskottavuus kuitenkin kiusasi minua. Silti ihan kiva luettava.

Tähtiä 3/5 ***

 

Dekkarit

 

Hildur

Satu Rämö

En yleensä lue dekkareita enää nykyään, mutta koska tätä oli niin paljon kehuttu eri medioissa, niin pakkohan siihen oli tarttua.

Hildur on ensimmäinen osa trilogiasta, joka sijoittuu Islantiin. Päähenkilö Hildur on lapsuudessaan traumatisoitunut rikosetsivä ja kadonneitten lasten yksikön päällikkö, joka saa työparikseen suomalaisen poliisiharjoittelijan.

Kirjassa selvitellään menneisyyden tapahtumia ja selvitellään omia ahdistuksia. Henkilöhahmot ovatkin hyvin luotuja ja uskottavia. Tarinakin on erittäin hyvin kirjoitettu ja jännittävä. Minulle melkein liian jännittävä, koska keskiössä ovat pienet lapset.

Tarina jää selvästi kesken ja saa haluamaan trilogian toista osaa luettavaksi.

Ehkä ihan siitä syystä, etten ole dekkareitten ystävä, tähtiä ”vain” 4/5 ****

 

Rosa & Björk

Satu Rämö

Koska tarina jäi kesken niin olihan se luettava tämä trilogian toinenkin osa. Tarina siis jatkuu ja tyyli pitää.

Tällä kertaa tutkitaan murhatun kunnallispoliitikon murhaa. Asiaan liittyy monenlaisia salaisuuksia, ja tutkijat miettivätkin, olisiko parempi jättää jotain tutkimatta.

Edellisessä osassa aloitettu kadonneiden lasten tapauskin on edelleen mukana ja siihen alkaa tulla jotakin selvyyttä. Suomalainen poliisiharjoittelija Jakob selvittelee omaa huoltajuuskiistaansa ja hurahtaa samalla neulomiseen. Tämä oli minusta aika hauska yksityiskohta.

Jännitys on vähintään samaa tasoa kuin ykkösosassa ja jälleen erittäin mukaansa tempaavaa luettavaa.

Tähtiä 4/5 ****

 

Jakob

Satu Rämö

Islantiin sijoittuvan trilogian viimeinen osa. Tässä teoksessa tapahtuu useampikin henkirikos. Silti yhä suuremman osan saa suomalainen poliisi Jakob, kuten kirjan nimestäkin voi päätellä. Jakob on yhä epätoivoisempi huoltajuuskiistassaan ja Hildurissa herää tietynlaisia epäilyksiä.

Myös ensimmäisessä osassa käsitelty lasten katoamistapaus on yhä esillä, mutta asiat ratkeavat.

Tämäkin oli hyvä ja jännittävä teos. En kuitenkaan pitänyt siitä yhtä paljon kuin edellisistä. En oikein tiedä miksi. Tässä oli paikoin minusta turhaa yksityiskohtien jankkaamista.

Tähtiä kuitenkin edelleen 4/5 ****

 

Dystopia- ja fantasiaromaanit

 

Taru sormusten herrasta

J.R.R. Tolkien

Ehkäpä loppuun kaluttu kirja, mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen. Itse olen katsonut elokuvasarjan useita kertoja, ja tämän kirjankin olen lukenut ennenkin. Teos on niin laaja ja monitahoinen, että kestää monta lukukertaa.

Todennäköisesti kaikki tuntevat tarinan, jossa kolme pientä hobittia lähtee viemään mahtisormusta tuomiovuoren uumeniin, jotta se ei päätyisi valtaa janoavin käsiin. Tolkien on luonut uskomattoman maailman eri ”rotuineen” ja eläinhahmoineen.

Kirja on minusta paljon jännittävämpi kuin tuo maineikas elokuvasarja. Kirja on raaempi ja myös syvällisempi. Siinä tapahtuu niin hirveän paljon, että väkisinkin uudestaan lukiessa löytää uusia yksityiskohtia ja tunnelmia.

Tähtiä 5+ *****+

 

Namiyan puodin ihmeet

Keigo Higashino

Tarinassa kolme pikkurikollista piiloutuu hylättyyn kyläkauppaan yön ajaksi. Kauppaan tulee yllättäen avunpyyntökirje sen entiselle omistajalle. Ja kirjeitä tulee lisää. Miehet huomaavat pian olevansa kahden eri ajan risteyskohdassa.

Hauskasti kirjoitettu, hyväntuulinen ja empaattinen tarina, tai oikeastaan monta tarinaa. Sisältää myös ajatonta viisautta.

Leppoisaa luettavaa ja tähtiä 4/5 ****

 

Hyviä enteitä

eli noita Agnes Nutterin tarkat ja huvittavat ennustukset.

Neil Gaiman ja Terry Pratchett

 
Good omen kirjan kansi

Kirjan kansikuvassa ovat tv-sarjan enkelit.

 

Suurenmoinen tarina hyvän ja pahan yhteistyöstä ja kilvoittelusta. Maan päälle komennetut enkelit, sekä ylhäältä että alhaalta, tekevät hyviä havaintoja ihmisten joskus käsittämättömästä toiminnasta. Heillä on tietysti myös oma keskinäinen kilpailunsa, vaikka ystäviä ovatkin. Suuremmat voimat ovat suunnitelleet maailmanloppua, mutta enkelit ovat toista mieltä.

Tämä teos sai välillä hykertelemään huvituksesta ja välillä liikuttumaan.

Teoksen pohjalta on tehty myös tv-sarja, joka on katsottavissa Amazon Prime Video palvelussa. Otin viikon koeajan ko. palvelusta ihan tämän kirjan takia. Enkä pettynyt! Myös sarja oli hauska ja oivaltava sekä aivan mainiosti näytelty.

Ansaitut tähdet 5/5 *****

 

Pitkä maa

Stephen Baxter ja Terry Pratchett

Tätä teosta olen ennenkin yrittänyt lukea, mutta se on vaikeaselkoisuutensa vuoksi jäänyt kesken jo alkupuolella. Nyt tartuin siihen uudestaan lähinnä tuon edellisen kirjan innoittamana, onhan toinen kirjailijoista sama.

Nyt jaksoin teoksen loppuun asti, vaikka edelleen pidän sen luomaa maailmankuvaa hiukan vaikeana hahmottaa.

Kyseessä on dystooppinen näkemys maailmasta, jossa on selvinnyt, että tämä maailma, jossa elämme, on vain yksi todellisuus monista. Tarinassa ihmiset (tai lähes kaikki ihmiset) voivat askeltaa maailmasta toiseen, ja nämä maailmat ovat ikään kuin ketjussa. Tästä tulee kirjan nimi Pitkä maa.

Ymmärsin kyllä idean, mutta hiukan vaikea sitä on hahmottaa. Eri maailmoissa on erilainen luonto ja erilaisia eläimiä. Ihmiset kuitenkin vaeltavat niihin kuin siirtolaiset uutta elämää etsimään. Kaikki eivät jostain syystä pysty tähän siirtymiseen, ja perheitä hajoaa. Ihmiset myös tyypilliseen tapaansa pyrkivät hyödyntämään näiden uusien maailmojen luonnonrikkauksia.

Pääosaan nousee tekoäly-henkilö joka ottaa lahjakkaan nuoren miehen mukaansa tutkimusmatkalle läpi tuhansien ja tuhansien maailmojen.

Tähän teokseen on kirjoitettu myös jatko-osia, mutta itseltäni jäävät väliin – ainakin toistaiseksi.

Tähtiä tälle 3/5 ***

 

Talo taivaansinisellä merellä

TJ Klune

Liikuttava tarina salaperäisestä orpokodista, jossa asuu kuusi maagista lasta. Sinne saapuu sosiaalityöntekijä, jonka tehtävä on selvittää, pitäisikö paikka sulkea. Lähimmän kylän asukkaat ovat orpokotia vastaan ja pelkäävät sen asukkaita.

Tarinan ydin onkin erilaisuuden sietämisessä ja hyväksymisessä. Kuin myös oman äänen ja itsetunnon löytämisessä sekä hyväsydämisyydessä. En oikein tiedä kuinka nuorille lapsille tämä sopii, mutta varmasti teini-ikäisille ja sitä vanhemmille sopiva.

Kirja oli liikuttava ja paikoin jännittävä. Niin erikoisia kuin nuo orpokodin lapset olivatkin, heidän persoonansa olivat uskottavia. Tässä tarinassa oli loppupuolella myös yksi erikoinen ja fantasiakirjalle harvinainen ”romanttinen” käänne.

Ilman muuta tähtiä 5/5 *****

 

Hiekan poikki

Hugh Howey

 

Dystopia maailmasta, jossa kaikki on hautautunut hiekan alle.

 

Kirjailijan aikaisempi trilogia (Siilo-sarja) oli niin hyvä, että tartuin tähän Hiekka -sarjaan myös. Hiekan poikki on sarjan toinen osa. Tämä ei yllä Siilo -sarjan tasolle, mutta on varsin mielenkiintoista luettavaa silti.

Tarina kertoo ajasta, jolloin suurin osa maailmasta on hautautunut autiomaan hiekan alle. Uudet kaupungit on rakennettu hiekan päälle ja hiekkasukeltajat etsivät vanhan maailman raunioista aarteita.

Kuuluisien hiekkasukeltajien sukuun kuuluva sisarusparvi kamppailee selviytyäkseen paahtavassa erämaassa vihamielisten klaanien keskellä. Kaikki muuttuu, kun ei-kenenkään-maan toiselta laidalta saapuu mies kostamaan oman kaivoskaupunkinsa tuhon. Kostaja tuo mukanaan kapinallisen tyttärensä Anyan, jonka kohtalo kietoutuu peruuttamattomasti dyynikaupunkien tulevaisuuteen.

Hiekka -sarjan ensimmäinen osa oli minusta parempi kuin tämä, vaikka ei tämäkään huono ollut. Sarjaan on olemassa myös kolmas osa ”Return to Danvar”, jota en ainakaan ole löytänyt suomennettuna. Luen kyllä jos se joskus suomennetaan. Tai saatan yrittää lukea sitä alkukielellä.

Joka tapauksessa tälle 3/5 ***

Kaikki Siilo -sarjan kirjat on arvosteltu täällä.

 

Asiaa ja omaelämänkertaa

 

Persianlahden pikkujättiläiset

Mari Ahmajärvi ja Marko Halonen

Suomalaisten kirjoittajien tekemä tietoteos viiden Persianlahden valtion historiasta ja omalaatuisista yhteiskunnista. Alueen kehitys helmenkalastajien kylistä ja Britannian protektoraateista öljyjäteiksi ja turistikeitaiksi on ollut huikean nopeaa.

Pitkään Euroopan maiden riiston ja alistamisen kohteina olleet alueet ovat nähneet monia sotia. Vasta reilut 50 vuotta itsenäisinä olleet valtiot kiistelevät osin edelleen ja poliittinen tasapaino alueella on hauras. Erilaiset äärijärjestöt vielä osaltaan heikentävät tasapainoa.

Todella mielenkiintoinen ja ajankohtainen, selkeästi ja helppolukuisesti kirjoitettu, silmiä avaava teos.

Tähtiä 4+/5 ****+

 

Reissunaisia

Päivi Laitinen

 
 

Kirja kymmenestä rohkeasta naisesta, joilla oli polttava halu nähdä maailmaa sekä rohkeutta mennä kohti unelmiaan. Minulle tässä oli ihan uutta tietoa historiasta. Onhan tutkimusmatkailijoista kerrottaessa yleensä puhuttu vain miehistä ja heidän seikkailuistaan.

Vai oletko tiennyt, että esim. Helinä Rautavaara liftasi 1950-luvulla Pohjois-Afrikassa ja kiersi myöhemmin Amerikkaa ja Aasiaa? Tai että Annie Londonderry kiersi maailman ympäri polkupyörällä?

Nämä naiset uhmasivat aikansa soveliaisuussääntöjä ja kulkivat omia polkujaan. Kirja onkin rohkaisevaa ja voimannuttavaa luettavaa. Näiden naisten tarinat ansaitsevat tulla kerrotuksi ja luetuksi. Mielelläni olisin lukenut heistä enemmänkin, sillä tarinat herättivät myös kysymyksiä.

Tähtiä 3+/5 ***+

 

Kuinka olla piittaamatta paskaakaan

Mark Manson

Tämä on vastalääkettä elämäntaito-oppaille ja positiivisuuden tuputtajiin kyllästyneille. Kirjan ajatus on olla välittämättä, vaikka paskaa sataisi niskaan. Meidän pitäisi hyväksyä se, että emme ole sankareita, eikä meistä sitä tule. Puutteemme ja vikamme ovat osa meitä, eikä median luomaa käsitystä kiiltokuvaelämästä edes tarvitse tavoitella.

Kirja on ollut suuressa maailmassa myyntimenestys, mutta minusta se oli melko tyhjänpäiväinen. Kieltämättä hauska kuitenkin.

Tähtiä 2+/5 **+

 

Johanna 22.1.2024