Näin ehkäiset jalkasienen ja luupiikin

 
jalkasieni.jpeg
 

Jalat on tarkoitettu kantamaan sinua koko elämäsi ajan. Anna niille niiden ansaitsema huomio.

Koska olet viimeksi kiinnittänyt oikeasti huomiota jalkoihisi ja jalkateriisi? Ehkä laitat varpaiden kynsiin lakkaa ja vähän raspaat kantapäitäsi, mutta riittääkö se? Kun ikää alkaa tulla niin jalat tosiaan ansaitsevat kaiken huomion, jos haluat niiden kantavan sinua vielä vanhanakin.

Tuolla eläkeiässä jalkavaivat alkavat olla niitä yleisimpiä vaivoja. On vaivaisenluuta, vasaravarpaita, känsiä ja kovettumia. Jalkasieni kukkii varpaiden välissä ja kynsisieni paksunnuttaa kynnet. Jalkapohjassa vihloo ja kantapäässä on luupiikki. Jalkaholvi on laskeutunut lattajalaksi ja se saa nilkankin huonoon asentoon. Kun ne vielä nilkat ovat löysät ja polvissa nivelrikko kiusaa, niin siinä alkaa käveleminen olla työlästä ja rollaattori kutsuu. Siinä vaiheessa ei enää paljon ole tehtävissä.

Kannattaa siis kiinnittää huomio jalkoihin hyvissä ajoin. Mitä nuorempana alkaa huolehtia jalkojensa kunnosta, sitä paremmin ne jaksavat vielä vanhanakin. Jalkoja on kiva kylvettää ja hieroa, mutta se ei ihan riitä.

Ota perusasiat jokapäiväiseksi tavaksi

Jalkojen perushoitoon kuuluu jalkojen päivittäinen pesu ja kuivaus, jalkaterien ja säärien rasvaaminen sekä tietysti sopivien sukkien ja kenkien käyttö. Varpaankynsien leikkaaminen oikealla tavalla, kulmia pyöristämättä, säästää kivuliailta kynsivaivoilta.

 
jalkahoito.jpg
 

Tarvitset jalkojen perushoitoon pehmeän harjan, saippuaa tai hapanta pesunestettä, henkilökohtaiset kynsisakset tai -leikkurit, kynsiviilan ja ihotyypin mukaista perusvoidetta rasvaukseen. Erityisen tärkeää jalkojen omahoito on iäkkäille, joilla on heikentynyt verenkierto sekä kaiken ikäisille diabeetikoille.

Puutteellisen perushoidon yleisimpiä seurauksia ovat ihomuutokset: jalkojen kuiva iho, känsät ja kovettumat, kantapäähalkeamat ja varvasvälihautumat. Kynsistä voi tulla paksut ja hauraat, ja kynnet voivat kasvaa ihon sisään. Usein kynnet nimittäin leikataan liian lyhyiksi, ja toisaalta perinteisillä käyräteräisillä kynsisaksilla kynsiä on vaikea leikata oikealla tavalla, kulmia pyöristämättä.

Perusasioihin kuuluu myös säännöllinen jalkavoimistelu. Kannattaa ottaa tavaksi säännöllinen venyttely ja jalkoja vahvistavat harjoitukset. Niillä tuetaan alaraajojen ja jalkaterien oikeanlaisia toimintoja ja ne voivat estää jalkakipujen lisäksi alaraajojen, jalkaterien ja varpaiden virheasentojen kehittymistä.

Kynsisieni ja jalkasilsa

Jos liikut paljain jaloin yleisissä tiloissa, voit saada iho- tai kynsisienen (eli silsan). Jalkasilsa on jossain elämän vaiheessa joka neljännellä ja kynsisilsa joka kymmenennellä ihmisellä. Tavallisimmin silsan puhkeamiselle altistaa rikki mennyt iho tai kynnen vaurio. Kosteiksi jäävät varvasvälit ovat mitä herkullisin paikka yleisimmälle silsatyypille, varvasvälisilsalle.

Sieni-infektioilta vältyt, kun pidät ihon ehjänä ja terveenä. Kynnet täytyy pitää kunnossa, kynsien alustat puhtaina ja muista: Ei yhteisiä kynsienhoitovälineitä perheen kanssa! Ihon ja kynsien infektiot lisääntyvät iän myötä, joten mitä vanhempi olet, niin sitä tärkeämpää on pitää jalkojen ihosta huolta. Älä kuitenkaan innostu liikaa, sillä kynsien jatkuva hiominen voi myös sairastuttaa ne.

Jalkojen hoitajalla on hyvä käydä silloin tällöin. Hän tarkistaa ettei iho ole rikki varpaiden välistä ja hioo kovettumat ja känsät. Jalkahoitajalta saat myös neuvoja jalkojesi omahoitoa varten. Jalka- tai kynsisilsaa hänkään ei pysty taikomaan pois, mutta neuvoja saat häneltä kuitenkin.

 
Jalkahoitajalla käynti silloin tällöin kannattaa ottaa tavaksi.

Jalkahoitajalla käynti silloin tällöin kannattaa ottaa tavaksi.

 

Silsaa hoidetaan paikallishoitoaineilla tai sisäisellä lääkehoidolla. Kynsisilsaa hoidetaan kynnen päälle siveltävillä lääkkeillä. Lääkettä täytyy käyttää niin kauan, että kynsi on kasvanut uudestaan. Hoito kestää siis useita kuukausia.

Jalkasilsan sisäinen lääkehoito kestää 2–4 viikkoa. Sukat pitäisi pestä 60 asteessa, silloin sieni-itiöt tuhoutuvat. Kenkien puhdistaminen, kuivattaminen ja tuulettaminen parantavat hygieniaa. Pohjallisten käyttö ja tarvittaessa niiden uusiminen lisää ilmavuutta. Äläkä käytä toisten kenkiä.

Kun oppii uusimaan kengät riittävän usein, käyttämään suojatossuja uimahalleissa tai yleisissä pesutiloissa liikkuessa, ja kun hankkii henkilökohtaiset jalkojenhoitovälineet, voi välttyä infektion uusiutumiselta.

Jalkajumppa saa jalat kestämään

Jos liikumme liian vähän ja pääasiassa tasaisilla alustoilla, alaraajojen ja jalkaterien lihakset joutuvat pikkuhiljaa epätasapainoon. Senkin vuoksi metsässä kulkeminen, ja liikunta yleensäkin, ovat jaloille hyväksi. Jatkuva huonojen kenkien (tai korkeitten korkojen) käyttö johtaa jalkaterän lihasten toiminnan häiriöön ja altistaa jalkakivuille ja virheasennoille.

Hyvin liikkuvat ja toimivat jakojen ja jalkaterän nivelet, lihakset ja nivelsiteet varmistavat sinulle pystyasennon oikean linjauksen säilymisen ja lihastasapainon niin, että jaksat liikkua vielä vanhempanakin. Hyvä lihastasapaino tukee jalkakaaria (ehkäisee lattajalkaa), kantaluun asentoa, mahdollistaa jalkaterän ja nilkan luisten sekä pehmytkudosrakenteiden yhteistoiminnan.

Jalkavoimistelu tukee jalkaterän ja varpaiden nivelten ja lihasten toimintoja ja ehkäisee virheasentojen syntymistä. Kun havaitset alkavan vaivaisenluun, päkiän levenemisen tai lattajalan, jalkavoimistelun liittäminen muuhun hoitoon voi pysäyttää vaivan pahenemisen ja jopa parantaa jalkaterän virheasennon.

Voimistelusta kannattaa tehdä osa arkipäivän askareita, niin siitä tulee tapa. jalkavoimistelua voit tehdä melkein missä yhteydessä vain. Voit jumpata jalkojasi istuen, seisten tai makuulla. Itselläni on tapana nousta varpaille ja laskeutua alas (siis edes takaisin) samalla kun harjaan hampaitani. Se tapahtuu nykyään jo automaattisesti, ilman, että sitä tarvitsee ajatella.

Aluksi on hyvä harjoitella paljain jaloin, jolloin voi havainnoida liikesuoritusta ja lihasten toimintoja ja keskittyä niihin. Voimistelua voi helpottaa tai vaikeuttaa käyttämällä apuvälineitä, esimerkiksi tennispalloa (kokonainen, halkaistu), erivahvuisia voimistelukuminauhoja, akurullaa tai tasapainolautaa. Apuvälineiden avulla voi motivaatiokin lisääntyä.

Kun jalkapohja on kipeä

Jaloissa voi olla monenlaista vaivaa ja jalkojen kipuihin on monia syitä. Suonikohjut aiheuttavat särkyä, samoin verenkiertohäiriöt. Voi olla nivelten kulumaa tai levottomat jalat. Mutta yksi hyvin monia (nuoriakin) vaivaava juttu on jalkapohjien kipu, eli plantaarifaskiitti.

Kyseessä on kantaluuhun kiinnittyvän jalkapohjan jännekalvon rappeuma. Se voi liittyä jatkuvaan seisomiseen, juoksemiseen tai muuhun rasitukseen, mutta aina sen syytä ei tiedetä. Se voi olla todella polttavan kipeä, varsinkin aamuisin, kun lähtee liikkeelle.

Jännekalvon kiinnityskohtaan voi kertyä kalkkia, jolloin puhutaan luupiikistä. Mitään varsinaista ”piikkiä” jalassa ei kuitenkaan ole. Silti se on kovasti kipeä kohta kantapään alla, ja voi tuntua siltä, kuin siellä olisi kova piikki.

Myös akillesjänteen kiinnytyskohta tai jalkaterän nivelten limapussit voivat kipeytyä. Rankasti urheileville voi tulla jopa rasitusmurtuma kantaluuhun, joka on tietysti kipeä. Tavallisin vaiva on kuitenkin juuri tuo plantaarifaskiitti.

Hyvät, pehmeäpohjaiset kengät auttavat välttämään plantaarifaskiitin syntyä. Samoin sopiva jumppa ja venyttely. Jos kipu kuitenkin iskee, voi pahimpaan vaivaan ottaa tulehduskipulääkettä ja pitää jalkaa levossa. Kovalla alustalla paljain jaloin käveleminen on pahinta. (Muista aamutossut!)

Jos plantaarifaskiitti vaivaa sinua, vältä paljain jaloin kävelyä ja osta kenkiisi silikoniset pehmusteet kantapään alle. Kokemuksesta voin kertoa, että ne tuntuvat mukavalta ja sopivat melkein kenkään kuin kenkään.

Harrasta myös jalkapohjien venyttelyä: Istu tuolilla ja nosta jalka syliisi niin, että nilkka on toisen jalan reiden päällä. Ota kiinni varpaista ja vedä varpaita kohti säärtä niin, että jalkapohja venyy. Pidä hetki ja vapauta. Toista muutaman kerran kummallakin jalalla.

 

Jalkojen omahoitoon kuuluu:

  • Päivittäinen jalkojen pesu haalealla vedellä. Hapan pesuneste sopii kaikille, erityisesti hikoileville jaloille.

  • Huolellinen kuivaaminen, myös varvasvälit. Hautuneisiin varvasväleihin lampaanvillaa.

  • Päivittäinen sukkien vaihto.

  • Kynsien leikkaaminen pesun jälkeen 2–4 viikon välein.

  • Jalkapohjien ihon ja kovettumakohtien päivittäinen rasvaushieronta.

  • Kuivien säärien hoito ihotyypin mukaisella perusvoiteella.

  • Sopivankokoisten sukkien käyttö.

  • Sopivankokoisten ja käyttötarkoituksen mukaisten kenkien käyttö.

  • Päivittäinen jalkavoimistelu.

 
Jalkapohjien hiomiseen riittää hohkakivi, mitään metallisia raspeja tai koneita ei kotihoidossa tarvita. Jalkaterien ihoa voi kuoria tavallisella kuorintavoiteella ja rasvaksi riittää perusvoide.

Jalkapohjien hiomiseen riittää hohkakivi, mitään metallisia raspeja tai koneita ei kotihoidossa tarvita. Jalkaterien ihoa voi kuoria tavallisella kuorintavoiteella ja rasvaksi riittää perusvoide.

 

Tavallisimpia virheitä jalkojen hoidossa:

  • Jalkoja pestään liian harvoin, jolloin hygienia on huono.

  • Raspia käytetään liian voimaperäisesti ja usein, eikä raspauksen haittoja tiedetä.

  • Ei tiedetä infektioiden tartuntariskistä, jolloin perheellä saattaa olla yhteiset kynsien hoitovälineet.

  • Ihon rasvauksen merkitystä ei ymmärretä. Kantapäätkin pysyvät pehmeinä riittävällä rasvauksella.

  • Rasvauksessa on puutteita (käytetyn rasvan laatu, rasvauskerrat).

  • Sukkia ei vaihdeta päivittäin.

  • Sukkamateriaalien yhteys jalkaterveyteen ei ole tiedossa.

  • Ei osata ostaa oikean kokoisia kenkiä.

  • Hyvän kengän ominaisuuksia ei oteta huomioon kenkiä ostettaessa.

  • Ei tiedetä voimistelun merkitystä.

Jalkateräjumppa:

  • Pyöritä nilkoilla ympyrää 10 kertaa. Vaihda sitten suuntaa ja tee sama toistomäärä.

  • Ojenna nilkat suoraksi ja sitten koukista ne. Tee aina ääriasentoon saakka. Toista molemmille jaloille 10 kertaa. Tee tämä polvi suorana.

  • Istu ja laita jalat lattiaa vasten. Yritä erottaa varpaat toisistaan harittamalla varpaita. Tee molemmat jalat erikseen. Aluksi kannattaa varpaita avustaa sormilla. Pikkuhiljaa varpaat oppivat tämän liikkeen.

  • Yritä nostaa isovarvas ylös ja pidä muut varpaat alhaalla. Tee sitten päinvastoin eli pidä isovarvas alhaalla ja nosta muut varpaat ylös. Voit auttaa sormilla liikettä.

  • Nouse varpaille, sen jälkeen siirrä paino kantapäille. Yritä pysyä hetki molemmissa asennoissa. Tee 10 toistoa ja kaksi sarjaa. Ota tukea, ettet kaadu!

  • Lopuksi yritä seisoa yhdellä jalalla mahdollisimman pitkään. Minuutti on hyvä saavutus! Tämä kehittää myös tasapainoaistia!

Jalan toiminnalle tärkeä ja helppo jumppaliike on myös jalkaterän kiertäminen:

Istu tuolilla ja nosta alaraaja syliin. Ota tukeva ote jalkaterän etuosasta toisella kädellä ja kantapäästä toisella kädellä. Harjoite: Kierrä samanaikaisesti kantapäätä sisään (kattoa kohti) ja jalkaterän etuosaa ulos (lattiaa kohti). Kiertäessäsi jalkaterää vedä kantapäätä ja päkiää poispäin toisistaan (jalkaterä pitenee). Venytys rentouttaa myös jäykän korkeakaarisen jalan liiallista lihasjänteyttä. Toista liikettä 10 kertaa. Vaihda jalkaa.

 

Lähteet: Duodekim ja Terve.fi

Jaa juttu alla olevista painikkeista.