Minullako nivelrikko?

 
miesmiettii.jpg
 

Sattuuko polveen, kun kuljet portaissa? Vai alkavatko sormesi näyttää muhkuraisilta?

Erilaisia kipuja nivelissä on välillä melkein kaikilla, ja puoliksi vitsillä moni heittää, että ”onkohan minulla nivelrikko?” Jos kipua on jatkuvasti jossain nivelessä, ja kipu tuntuu aina samassa liikkeessä, niin nivelrikon mahdollisuutta kannattaa oikeasti miettiä. Nivelrikko on nimittäin maailman yleisin nivelsairaus, joka voi tulla jo varhaisessa keski-iässä.

Nivelrikko eli artroosi on yleinen nivelsairaus, jota sairastaa yllättäen jo noin viisi prosenttia yli 30-vuotiaista, ja sen esiintyvyys lisääntyy iän noustessa. Sitä on eniten polvissa, lonkissa, sorminivelissä ja selkänika­mien välisissä nivelissä. Nivelrikko on koko nivelen sairaus, joka voi aiheuttaa muutoksia niin nivelrustossa, luussa kuin nivelkapselissakin. Tyypillistä on rustopinnan vaurioi­tuminen ja nivelruston osittainen häviäminen nivelpinnoilta.

Nivelrikon syyt ja seuraukset

Nivelrikon yksi syy on yksinkertaisesti vanheneminen. Nivelemme eivät kestä ikuisesti, eikä välttämättä edes puolta vuosisataa. Iän myötä nivelet joutuvat rasitukselle varsinkin, jos on ylipainoa tai tekee ruumiillisesti rasittavaa työtä. Nivelrikolle altistavat myös niveliä rasittava urheilu sekä niveliin kohdistuneet vammat ja tulehdukset. Ja yksi tekijä on perinnöllisyys. Sormissa ja varpaissa nivelrikkoon ei tavallisesti olekaan muuta syytä kuin perinnöllinen taipumus.

nivelrikko.jpg

Nivelrikko tarkoittaa sitä, kun ruston tuhoutuminen saa ylivallan rustoa korjaavista tekijöistä. Vaurioitunut nivelrustokudos ei parane ennalleen, mutta onneksi muutokset etenevät yleensä hitaasti vuosien kuluessa. Yleensä vaurioituneet nivelet eivät enää toimi kuten ennen nuorempana. Ne alkavat jäykistyä.

Herkästi samalla syntyy myös nivelen si­säpintaa peittävän nivelkalvon tu­lehdus. Niveleen alkaa kertyä nestettä, ja nivel voi punottaakin. Varsinainen kipu nivelessä johtuukin usein siinä olevasta tulehduksesta. Lisäksi nivelrikon eteneminen kiihtyy tulehduksen vuoksi. Syntyy pieni tulehduksen, kivun ja nivelrikon noidankehä.

Kipu pahinta rasituksessa

Alussa nivelrikon tärkein oire on kipu. Kipu on yleensä jomottavaa, ja tavallisesti se pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa. Myöhemmin kun nivelrikko on jo pitemmällä, se voi muuttua jatkuvaksi ja vaivata myös yöllä. Varsinkin jos kipeytyneen nivelen, esimerkiksi polven, asento on huono, voi särky herättää aamuyöllä.

Polvissa kipu tuntuu ensin portaita alas, myöhemmin ylöskin kävellessä. Kyykkyyn meno ja nouseminen voivat vaikeutua. Kun sairaus etenee, nivelen liike­rata pienenee, eli nivel jäykistyy sen vuoksi. Lonkkien ja polvien nivelrikko vaikeuttaakin liikkumista ja voi aiheuttaa kovaakin särkyä. Paha nivelrikko lonkassa voi tehdä kävelemisestä vaikeaa ja moni alkaakin ontua tai keinua kävellessään. (Nivelrikkopotilaan tunnistaakin usein kävelytyylistä.)

 
Monilla vanhuksilla, erityisesti naisilla, näkee nivelrikon muhkuraisiksi tekemiä sormia.

Monilla vanhuksilla, erityisesti naisilla, näkee nivelrikon muhkuraisiksi tekemiä sormia.

 

Sormissa nivelrikko tekee kädestä kömpelön ja puristusvoima heikke­nee. Sormiin syntyy kovia luukyh­myjä nivelten kohdalle. Moni on varmaan nähnyt vanhuksia, joilla on muhkuraiset ja koukkuiset sormet. Ukkovar­paan tyven nivelrikkoon liittyy usein vaivaisenluu, mikä haittaa vähintään kenkien käyttöä. Vaivaisenluu voi tulla ilman nivelrikkoakin, mutta silloin syynä on yleensä liian pienet tai väärän malliset kengät.

Nivelrikossa epätasaisiksi muuttuneet rustopinnat tuntuvat liikkeessä rahi­sevilta, joskus rahinan voi jopa ihan kuullakin. Sairauden aiheuttamat ongelmat riippuvat paljolti siitä, mitkä nivelet sai­rastuvat. Selkärangassa nivelrikko voi ahtauttaa iskiaksenkin. Käsissä se haittaa käsitöiden tekoa ja käsin kirjoittamista.

Nivelrikon toteaminen ei yleen­sä ole vaikeaa. Lääkäri tekee diag­noosin oireiden ja röntgenkuvien perusteella. Mahdollisen tulehduksen vuoksi lääkärissä käynti voi olla tarpeen, vaikka oireiden perusteella itsekin voi päätellä onko nivelessä nivelrikkoa.

Kipulääkkeitä, kortisonia ja voiteita

Nivelrikko on niitä sairauksia, joita ei valitettavasti voi parantaa. Kulunut nivel ei kasva ennalleen millään konstilla, mutta siihen liittyvää kipua ja tulehdusta voidaan toki hoitaa. Nivel­rikon ensisijainen lääke on paraseta­moli (Panadol) kuurina tai pitempääkin käytettynä. Jos parasetamolin teho ei riitä, siirrytään tulehduskipu­lääkkeisiin. (mm. Burana, Ibumax, Ketorin, Aspirin, Napromex) Useita tulehduskipulääkkeitä ei pidä käyttää samanaikaisesti eikä yhdessä fluns­salääkkeiden kanssa.

Tulehdusvaiheessa niveleen an­nettu kortisonihoito yleensä lievittää nivelrikkokipua ja tulehdusreaktiota.

Sorminivelten nivelrikossa on hyötyä tulehduskipulääkkeitä sisäl­tävistä voiteista. Näitä kipugeelejä myydään monella nimellä, ja niistä voi etsiä itseään eniten miellyttävän. Niitä voi käyttää myös polviin ja muihin niveliin.

Kivun hoitaminen kannattaa tässäkin vaivassa. Hoitamaton kipu rasittaa mieltä, nostaa verenpainetta ja saa lihakset kiristymään. Kipeää niveltä yrittää vaistomaisesti olla rasittamatta, joten kävely- tai istuma-asento saattaa muuttua lihaksille vääränlaiseksi.

 
Käsien nivelrikko voi tehdä arkipäivän askareista hankalia.

Käsien nivelrikko voi tehdä arkipäivän askareista hankalia.

 

Lisäravinteitakin kannattaa kokeilla

Polvinivelen osalta käytetään myös hyaluronaattia (kukonhelttauutet­ta), jota lääkäri antaa niveleen 3-5 ruiskeen sarjan. Nykyään on myynnissä myös monenlaisia lisäravinteita, jotka on tarkoitettu nivelten hyvinvointiin. Yksi paljon käytetty on kondroitiininatriumsulfaatti, jota on monissa tuotteissa, ja sitä saa myös lääkärin määräyksellä. Sen tehoa ei kuitenkaan ole voitu tutkimuksissa todistaa, mutta moni saa mielestään siitä apua. Sen vaikutus alkaa 1-2 kuukauden kuluttua, joten pikalääke se ei ole. Paljon käytetty hainrustojauhe tai -uute sisältää juuri tätä samaa ainetta.

Tärkeää on myös huolehtia riittä­västä vitamiinien ja hivenaineiden saannista. Suotuisia vaikutuksia on saatu inkivääri- ja soijavalmisteilla sekä omega 3 –rasvahappovalmis­teilla. Tärkeimpiä vitamiineja ovat C- ja D-vitamiinit.

Kovasti kivulias lonkan ja polven nivelrikko hoide­taan nykyisin hyvin tuloksin teko­nivelleikkauksella, joka onkin syytä tehdä hyvissä ajoin. Esimerkiksi vaikeasta lonkan nivelrikosta seuraava ontuminen voi vaikuttaa muihin niveliin. Selän asento voi muuttua ja se taas vaikuttaa moniin muihin niveliin, ja esimerkiksi jalkateriin.

Lääkärin arvio leikkaustarpeesta on hyvä tehdä silloin, kun polvi- tai lonkkakipu vaikuttaa liikkumiseen. Lonkan tekonivelleikkaus on tietysti iso leikkaus, mutta nykyisillä menetelmillä melko helppo kuitenkin. Tunnen ihmisiä, joille on vaihdettu joko toinen tai molemmat lonkat, ja kaikki ovat tyytyväisiä. Eräskin mies sanoi pari viikkoa leikkauksen jälkeen, että olisi mennyt paljon aikaisemmin, jos olisi tiennyt miten helpolta liikkuminen sen jälkeen tuntuu.

Voimistelua ja apuvälineitä

Nivelrikossa on vältettävä sairaan nivelen liiallista kuormittamista. Jos nivel- tai rustopinnat hankaavat toisiaan ja nivelessä on tulehdusta, rasitus vain lisää ongelmia. Kävelyn avuksi on syytä ottaa kep­pi tai rollaattori. Turhaa seisomista kannattaa välttää, istuimina on hyvä suosia korkeajalkaisia tuoleja. Ras­kaita taakkoja ei saa kanniskella. Pukeutumisen apuvälineinä voidaan käyttää tarttumapihtiä, sukanvetolai­tetta ja pitkävartista kenkälusikkaa. Nivelrikkoiseen polveen voi laittaa apteekista saatavan polvituen, joka helpottaa kipua ja liikkumista.

Kotivoimistelun avulla nivelet voi pitää liikkuvina ja lihakset kunnossa. Harjoittelun on oltava säännöllistä, pitkäkestoista ja jatkuvaa. Esim. pol­vinivelrikossa harjoittelun on kestet­tävä vähintään kahdeksan viikkoa, ennen kuin sen hyödyt ilmenevät! Erityisen tärkeää on polven ja lonkan ojentaminen täysin suoraksi. Polven ojennusta voi treenata tuolilla istuen. Jos se tuntuu kivuliaalta, on parem­pi maata selällään ja tehdä polven ojennusliikkeitä tyyny polven alla. Jos nivel on ärtynyt ja kipeytynyt, kylmä kääre voi helpottaa. Rauhalli­sessa vaiheessa voi toisaalta nivelen lämmittäminen tuntua paremmalta.

Myös fysioterapeutilta voi hakea apua. Hän osaa neuvoa kipeällä nivelelle oikeat liikkeet, jotka vahvistavat lihaksia, mutta eivät rasita niveltä liikaa. Usein nivelrikon kanssa on vaan elettävä. Kaikkia niveliä kun ei voi vaihtaa.

Lähteet: www.parempaaelamaa.fi sekä dosentti Olavi Airaksinen: Ohjeita nivelrikkopotilaalle.

Jaa juttu alla olevista painikkeista.