Vaihdevuodet ja muuttuva seksuaalisuus

 
seksuaalisuus.jpg
 

Teksti sisältää mainoslinkin, joka on merkitty *-merkillä.

Hormonaalisten muutosten myötä myös seksuaalisuus muuttuu.

Tämä on aihe, jonka käsittelyä minulta on toivottu. Vaihdevuosien ongelmista puhutaan muutenkin vähän, ja seksuaalisuudesta siinä yhteydessä ei sitäkään vähää. No seksi ja seksuaalisuus ovat monille vaikeita asioita käsiteltäväksi missä vaiheessa tahansa. En ole mikään alan asiantuntija, mutta yritän nyt vähän avata asiaa siltä pohjalta, mitä minä tiedän. Kirjoituksen ajatukset ovat siis omiani, eikä välttämättä kaikille sopivia.

Seksuaalisuus on elämän perustarpeita (emmehän muuten lisääntyisi), mutta ikääntyessä muutoksia tulee väistämättä enemmän tai vähemmän. Lisääntymisikä päättyy naisella noin viisikymppisenä, mutta seksuaalisuus ei normaalisti sammu siihen.

Muuttuva keho

Kun sitä ikää tulee, niin kehomme muuttuu väistämättä. Vielä nelikymppisenä - tai välttämättä edes viisikymppisenä – muutoksia ei juuri huomaa. Mitä nyt iho on vähän löysempää käsivarsissa ja reisissäkin. Riippuu paljolti elämäntavoista, miten keho vanhenee. Ja tietysti geeneistä. Naisilla kuitenkin rinnat painuvat alaspäin kudosten väsyessä, samoin kuin miehillä kivekset.

Monet synnytykset ja imetyksetkin näkyvät kehossa iän myötä yhä selvemmin, mutta sekin on niin kovin yksilöllistä. Suoraan sanottuna keskiverto luomu-perheenäiti tuskin omaa kovin terhakoita rintoja enää viisikymppisenä. Ainakaan ilman kirurgisia toimenpiteitä, jos muotoja on vähän kertynyt.

No haittaako se? Tuskinpa, ei se ainakaan vaikuta seksuaalisuuteen, joka on enemmän korvien kuin rintojen välissä. Jos se on joku ongelma kumppanille, niin silloin ongelma on oikeasti siellä kumppanin korvien välissä. Yleensä ongelma onkin eniten omassa itsetunnossa.

Toinen tosiasia on se, että kun miehellä kivespussit alkavat hieman roikkua, niin alkavat myös naisen ulkosynnyttimet. Ja jos niissä on paljon rasvaa, ne venyvät enemmän. Nämäkin muutokset ovat todennäköisesti huomattavissa enemmän vasta vaihdevuosien jälkeen. Kehon ulkoiset muutokset eivät vielä vaihdevuosissa juuri haittaa, jos ei niitä tarkkaile suurennuslasin kanssa. Liiallinen tarkkailu onkin ihan turhaa puuhaa.

Vaihdevuodet ja itsetunto

Se oma olo onkin enemmän siellä korvien välissä. Mielessä käy, että olenko vielä haluttava, olenko seksikäs ja mitähän se kumppani ajattelee. Voi olla, ettei itseä niin paljon enää huvita koko touhu. Kun hormonitasot heiluvat, olo on aina äreä ja väsynyt, niin ei siinä kauheasti halutkaan hyrrää.

Vaihdevuosien aikainen haluttomuus on sekä hormonaalista että psyykkistä. Siihen seksuaalisuuteen kun vaikuttaa kaikki mahdollinen: fyysiset sairaudet ja lääkitykset, mieliala, stressi, parisuhteen toimivuus ja itsetunto. Monesti vaihdevuosien aikana tulee masennusta ja ahdistusta, eivätkä ne voi olla vaikuttamatta myös seksuaalisuuteen.

Toisaalta joillakin käy päinvastoin. Kun kuukautisten jäädessä pois huoli raskaudesta ja kuukautisten aikainen säätäminen jäävät pois, moni nousee kukoistukseensa. Alkaa uudenlainen vapaus. Ja jos itsetunto on kohdillaan, niin voikin olla, että kumppani yllättyy – ja toivottavasti iloisesti. Pitää taas muistaa, että kaikille ei tule erityisiä vaivoja vaihdevuosissa, eivätkä kaikki kärsi haluttomuudesta.

 
Joidenkin naisten seksuaaliaalisuus nousee täyteen kukoistukseensa keski-iässä, kun huoli raskaudesta on jäänyt pois ja oma itsetuntemus on lisääntynyt.

Joidenkin naisten seksuaaliaalisuus nousee täyteen kukoistukseensa keski-iässä, kun huoli raskaudesta on jäänyt pois ja oma itsetuntemus on lisääntynyt.

 

Jos mies on saman ikäinen tai vanhempi, niin saattaa käydä niinkin, ettei miestä huvita. (Lue siitä täältä.) Olen kuullut monen naisen sanovan, että kun se mies ei enää halua minua. Läheisyys jää ja seksikerrat harvenevat harvenemistaan. Se jos mikä syö sitä naisen itsetuntoa ja seksuaalisuutta. Miesten haluttomuus on ihan varmasti luultua yleisempää! Siitä vaan ei juuri julkisesti puhuta.

Kuivuus ja kuumat aallot

Vaihdevuosiin liittyy monenlaisia oireita. Toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Hormonihoidoilla niihin saadaan lievitystä ja jotkut pääsevät oireista kokonaan. Kaikki eivät kuitenkaan voi tai halua hormoneja käyttää.

Miten käy seksuaalisuuden, kun kuumat (ja kylmät) aallot hyökyvät yli monta kertaa päivässä? Eihän se voi olla vaikuttamatta siihen, millaiseksi oman olonsa ja kehonsa tuntee. Ja varsinkin jos kuuma aalto iskee, kun hellä hetki on alkamassa, niin voihan siinä ajatukset harhautua. Myös kumppanille se voi olla jopa kiusallista, kun toinen on hiestä märkä ennen kuin päästään kunnolla alkuunkaan… Huumori auttaa kyllä siinäkin kohtaa.

Useimmilla naisilla limakalvot alkavat kuivua. Se voi tapahtua vähitellen vuosien myötä tai nopeastikin. Sillä kuivumisella ei ole mitään tekemistä haluamisen tai kiihottumisen kanssa. Limakalvoja kosteuttavia aineita ei vaan enää erity. Lähde on kuivunut. Ongelmaan on käytettävissä paikallishoitoja, mikäli ei halua käyttää varsinaista hormonihoitoa.

On olemassa emätinpuikkoja ja -voiteita, jotka säännöllisesti käytettyinä pitävät limakalvoja kunnossa. Lääkärin reseptillä on apteekista saatavissa silikoninen emätinrengas, joka asetetaan emättimeen ja vaihdetaan kolmen kuukauden välein. Se asettuu kohdunsuun ympärille ja pysyy siellä, eikä tunnu missään tilanteessa. Sen tehtävä on myös pitää limakalvoja kunnossa. Limakalvot tarvitsevat tässä iässä säännöllistä huomiota, aivan kuten muukin ihonhoito.

Voiteluun on monet konstit

Voiteet ja renkaat eivät välttämättä kuitenkaan riitä, kun on yhdynnän aika. Silloinhan tarvitaan enemmän luistoa. Ja jos sitä kosteutta ei omasta takaa erity, niin jostain sitä on saatava. Muuten yhdyntä on kivuliasta, ja yleensä molemmille. Liukuvoiteita on monenlaisia, ja ne sopivat monille. Ihan testaamalla voi selvittää, mikä sopii itselle.

Limakalvot kuitenkin myös ohenevat iän myötä. Ja jos ne käyvät oikein ohuiksi, ne ovat myös hauraat. Lisäksi ohuen limakalvon alla kulkevat hermonpäätteet voivat olla liian pinnassa. Tällöin yhdyntä voi olla erittäin kivuliasta, vaikka rasvaa laittaisi kuinka paljon. Tällöin myös varsinaiset liukuvoiteet voivat paremminkin ärsyttää ja kuivattaa limakalvoa entisestään.

Liukuvoiteita parempia vaihtoehtojakin on. Apteekin rasvaiset perusvoiteet (Linola, AboBase 60%) ovat kelpo tuotteita. Ja niitä voi käyttää vaikka jatkuvasti limakalvojen kunnon ylläpitoon. Myös kookosöljy on hyvää tähän tarkoitukseen. Tärkeintä on, että tuotteessa ei ole kemikaaleja eikä väri- tai tuoksuaineita, jotka ärsyttäisivät herkkää limakalvoa. Ja testaamalla löytää itselle sopivan tuotteen.

Kuivuuden ollessa ongelma, pitää siitä puhua kunnolla myös kumppanin kanssa. Ettei kumppani ala luulla, että hänessä on jotakin vikaa, kun homma ei sujukaan kuten ennen ilman apuaineita. Siinä voitelussa ei ole mitään noloa eikä häpeällistä. Voihan siitä tehdä vaikka osan esileikkiä!

Säännöllinen seksielämä on yksi keino pitää paikat kunnossa. Kun voitelu on hyvin hoidettu niin normaali yhdyntä vetreyttää limakalvoja ja ne hermonpäätkin ovat vähemmän arat, kun tottuvat ärsytykseen. Lisäksi yhdyntä on hyvää jumppaa vatsanpohjan ja emättimen alueen lihaksille.

Entä jos ei vaan kiinnosta?

Voihan niinkin käydä, että seksi lakkaa kiinnostamasta. Parisuhde voi olla ihan hyvä, terveydentila on kunnossa ja itsetuntokin kohdillaan, mutta kun ei huvita. Jos mielenkiinto hiipuu kummaltakin, niin se olisi hyvä todeta yhdessä. Ei kaikkien ole pakko harrastaa seksiä. Uskon, että on paljon keski-ikäisiä ja sitä vanhempia pareja, jotka eivät harrasta seksiä ollenkaan.

Osaksi uskon sen johtuvan siitä, että asia tavallaan unohtuu. Ei saada aikaiseksi aloittaa. Seksuaalisuus on siitä hassu juttu, että se voi painua unholaan käytön puutteesta. Seksi voi käydä mielessä, mutta ei niin paljon, että siitä innostuisi tekemään aloitteen. Tai juuri silloin sitä toista ei huvita. Voi olla, että molemmat innostuvat yhtä aikaa vain muutaman kerran vuodessa.

Jari Sarasvuo sanoi yhdessä podcastissaan, että seksi on niitä asioita, joita ei useinkaan huvita aloittaa, mutta kun on kuitenkin aloittanut, niin koskaan ei ole kaduttanut. Ja hän on aivan oikeassa. Usein kyse on aloitekyvyttömyydestä. Sarasvuo sanoi myös, että aikuiset ihmiset voivat sopia asioista niin, että seksiharrastuspäivät merkitään kalenteriin. Ja taisipa Jutta Larmkin sanoa jossain jutussa niin.

Aikuiset ihmiset, joilla ei periaatteessa ole mitään erityistä ongelmaa, voivat hyvin sopia etukäteen, milloin harrastavat seksiä. Jos kummallekin sopii, niin sovitaan vaikka, että joka toinen viikonloppu. Tai aina kuukauden ensimmäinen sunnuntai. Tai joka keskiviikko. Miten vaan yhdessä sovitaan.

Sekin voidaan sopia, että ei harrasteta seksiä, jos se on molempien tahto. Ongelmahan asia on vasta sitten kun toinen haluaa, mutta toinen ei. Siitäkin pitää sopia, mitä tehdään silloin, jos toinen kieltäytyy seksistä. Onko toisella oikeus käydä vieraissa? Toista ei voi eikä saa pakottaa seksiin, mutta ei myöskään seksittömyyteen.

Seksuaalisuus on korvien välissä

Useimmat haluaisivat vielä keski-iässä ja paljon myöhemminkin harrastaa seksiä. Ihminen kun on seksuaalinen olento koko ikänsä. Toisilla seksuaalisuuden ilmentyminen hiipuu aikaisemmin, toisilla myöhemmin. Ja vaikka kyky yhdyntään olisi mennyt, ei se silti tarkoita sitä, etteikö seksuaalisia tuntemuksia ja haluja olisi.

Ilman paria syystä tai toisesta elävä voi itse päättää, elääkö ilman seksiä vai ei. Siihenhän ei välttämättä tarvita elämänkumppania. Kumppanin ja parisuhteen etsiminen on ihan toinen juttu. (Tässä joitakin vinkkejä seuranhakuun.)

Satunnaisia seksikumppaneita voi etsiä niin netin palstoilta, tanssipaikoilta kuin harrastuksistakin. Enkä nyt tarkoita, että kenen tahansa pitäisi kelvata petikumppaniksi tai että irtosuhteet yleensä olisivat hyvästä. Olen sitä mieltä kuitenkin, että aikuinen ihminen voi myös harrastaa hyvällä omatunnolla satunnaista seksiä, kun toimii vastuullisesti.

Kumppanin kanssa elävän on otettava huomioon se toinenkin osapuoli. Ja valitettavasti voi olla niin, että vaikka itse haluaisi, niin se toinen ei. Kaikki varmasti tietävät, että keskustelu on tärkeintä mitä silloin voi tehdä. Olisi jotenkin pakko päästä yli noloudesta ja kiusaantumisesta ja nostaa se kissa pöydälle. Että missä on vika?

 
Seksuaalisuus on myös läheisyyttä ja hellyyttä.

Seksuaalisuus on myös läheisyyttä ja hellyyttä.

 

Näistä asioista puhuminen taitaa vaan olla miehille vielä vaikeampaa kuin naisille. Itse uskon, että seksuaalisuus lähtee korvien välistä. Siksi voi olla molemmille helpotus, jos asiat saadaan puhuttua. Ja puhuttua ilman katkeruutta, uhkailua tai marttyyriksi heittäytymistä. Ymmärrystä tarvitaan kummankin puolelta. Jos kahdestaan puhuminen ei onnistu, voit kääntyä ammattiauttajan puoleen. Jos et saa miestä sinne mukaan, niin yksin käyminenkin on parempi kuin ei mitään.

Nykyään puhutaan seksuaaliterveydestä, joka tarkoittaa kaikkea ihmisen seksuaalisuuteen ja lisääntymiseen liittyvää fyysistä ja psyykkistä terveyttä. Näihin asioihin liittyvissä ongelmissa auttavat tietysti kaikki terapeutit, mutta uskoisin, että erityisesti seksuaaliterapeutit osaavat auttaa. Seksuaaliterapeutteja on mm. Väestöliitolla ja monissa lääkärikeskuksissa, sekä ihan yksityisvastaanotoilla.

Käytännössä taitaa usein olla niin, että asiasta kyllä puhutaan kotonakin, mutta se ei muuta mitään. Ei saada sanottua suoraan, tai sitten asiasta aletaan riidellä. Jos sinusta tuntuu, ettei kumppanisi enää halua sinua naisena, sitä on vaikea keskustelemalla muuttaa. Mies saattaa sanoa, ettei sinussa ole mitään vikaa ja olet kyllä haluttava, mutta kun ei jotenkin huvita…

 
vaihdevuodet.jpg
 

Aika monelle naiselle taitaa jossakin vaiheessa tulla se tunne, ettei ole enää haluttava ja seksikäs. Se tunne on omien korviesi välissä ja sen voit vain itse korjata. Jos se liittyy masennukseen, niin masennusta pitää hoitaa. Itsetuntoasi voit nostaa myös pitämällä itsestäsi huolta. Älä anna itsesi lösähtää. Liiku, ole sosiaalisesti aktiivinen ja harrasta. Tee asioita, joissa voit kokea onnistuvasi. Onnistuminen kasvattaa itsetuntoa.

Estrogeeni ja testosteroni

Vaihdevuosien ongelma voi olla paitsi haluttomuus, myös kyvyttömyys. Seksi ei kiihota riittävästi ja laukeaminen on vaikeaa. Estrogeenikorvaushoito voi auttaa, mutta naisellekin on lisäksi tarjolla testosteronihoitoa. Testosteroni on se hormoni, joka niin miehellä kuin naisellakin vaikuttaa seksuaalisuuteen, monen muun vaikutuksen ohella.

Naisten testosteronitasot alkavat laskea jo nuorena aikuisena. Vaihdevuosien jälkeen saattaa olla, että testosteronin määrä elimistössä on enää noin puolet siitä, mitä se joskus oli. Sen taas tiedetään liittyvän haluttomuuteen, väsymykseen ja yleensä seksuaalisuuden kokemiseen.

Seksuaaliterveysklinikka.fi -sivulla todetaan mm. näin: Testosteronin puutoksen oireina ovat lisääntynyt elimistön rasva, lihasmassan pieneneminen, laihtuminen ja karvoituksen väheneminen. Oireina ovat myös seksuaalisen halun väheneminen, energian puute, yleisen hyvinvoinnin väheneminen, orgasmivaikeudet, kiihottumisvaikeus ja masennus.

Naisilla on käytetty testosteronihoitoa estrogeenin lisänä vuosikymmeniä ympäri maailman, ja sillä on saatu hyviä tuloksia. Suomessa tätä hormonia käytetään yllättävän vähän. Testosteronihoitoa on käytetty siis itseä haittaavan haluttomuuden hoidossa. Jos haluttomuus ei ole itsellesi ongelma, ei sitä tarvitse hoitaa.

Jos haluat tietää mikä on estrogeenitasosi, voit otattaa FSH-kokeen, joka kertoo tilanteesi. *Tästä linkistä pääset suoraan Puhti.fi:n testivalintaan. Tuloksen ja sen tulkinnan saat muutamassa päivässä.

Kipinän sytyttäminen

Entä jos kaikki on kunnossa, mutta se pieni kipinä puuttuu? Juuri se pieni kipinä, joka saa mielen ja kehon syttymään seksille. Luulisin, että mitä kauemmin se on ollut hukassa, sitä vaikeampaa sitä on herättää eloon. Mutta ei toki mahdotonta. Joitakin vinkkejä voisin tässä tarjota.

Arjesta irtautuminen saattaa tehdä hyvää. Lähtekää kylpylälomalle edes yhdeksi yöksi. Mieluummin kahdeksi. Kodin ulkopuolella yhdessä rentoutuminen tekee hyvää. Hyvä illallinen voi toimia hyvänä tunnelman luojana. Sopikaa, että koti- tai työasioista ei keskustella. Joskus seksin harrastaminen muualla kuin kotona voi olla yllättävän mukavaa.

Menkää edes teatteriin tai elokuviin. Tai taidenäyttelyyn tai vaikka jääkiekkomatsiin. Pääasia on, että teette jotain arkirutiinista poikkeavaa. Ja ainakin teatteriin mennessä voi pukeutua parhaimpiinsa, mikä sekin tekee välillä hyvää.

Jos ette syystä tai toisesta voi lähteä minnekään, niin harrastakaa kotona yhdessä jotakin. Nyt niin suositut lautapelit ovat hyviä iloisen tunnelman luojia. (Kunhan ette riitele säännöistä.) Kortinpeluu käy tietysti myös. Miten olisi räsypokka? Yhdessä voi myös koota palapeliä tai askarrella. Yhdessä voi vaikka siivota, jos ei muuta keksi. Pääasia on se, että toimitte yhdessä.

Seksuaalisuutta ja sitä kipinää voi tietysti herätellä monella muullakin tavalla. Katsokaa pornoa, jos se kiihottaa molempia, eikä herätä mustasukkaisuutta tai tunnu kiusalliselta. Tai olkaa yltiöromanttisia, jos siihen yhdessä kykenette. Kokeilkaa roolileikkejä ja käykää treffeillä, jos teillä löytyy leikkimielisyyttä sellaiseen.

 
romantiikka.jpg

Miltä tuntuisi piknik takapihalla lämpimänä kesäiltana..?

 

Jotkut kehottavat käyttämään apuvälineitä ja toteuttamaan fantasioita. Turvallisessa suhteessa voi tietysti kokeilla vaikka sitomisleikkejä tai dildon käyttöä. Itse ajattelen kuitenkin niin, että jos ongelmana on haluttomuus, ei siihen mitkään välineet auta. Kaikki erilaisuus tuo tietysti vaihtelua, jos kyse on vain rutiiniin kyllästymisestä.

Voit koota ympärillesi asioita, esineitä ja kuvia, jotka ovat mielestäsi eroottisia tai muuten aistillisia. Esimerkiksi kauniita, romanttisia kuvia. Tai muistoja joistain onnistuneista matkoista tai ajoista, jolloin erotiikka kukki suhteessanne.

Kaikki edellä kerrotut keinot edellyttävät toimivaa parisuhdetta. Jos parisuhteessa on ongelmia eikä läheisyyttä ja seksiä ole sen vuoksi, parisuhteelle pitää ensin tehdä jotain.

Naiseuden äärellä

Onko ongelmasi naiseuden ja eroottisen tunteen katoaminen jonnekin? Onko sinullakin niin, että arki uuvuttaa, painoa kertyy etkä oikein jaksa pitää itsestäsi huolta? Tai arki on muuten yhtä ja samaa junnaamista kuumien aaltojen parissa. Mistä siihen nyt sitten erotiikkaa tempaisee?

Itse jonkinlaisen kokemuksen äänellä sanoisin, että pidä itsestäsi huolta. Siis myös ulkonäöstäsi. Minäkin lopetin jo välillä meikkaamisen kokonaan ja hyvä että tukkani kampasin. Aloin viihtyä kotioloissa mukavissa kotiverkkareissa. Eikä siinä mitään pahaa ole, mutta kyllä se vaikutti siihen, miten itse itseni koin.

Tunnen itseni paljon enemmän naiseksi taas, kun olen innostunut ihonhoidosta ja kosmetiikasta. Kasvatan taas pidempää tukkaa, joka on aina tuntunut omalta, vaikka välillä luovuin siitäkin. En myöskään käytä enää niitä oloasuja ja verkkareita. Ihan yhtä mukavaa on olla vaikkapa legginseissä ja mekossa. (Koska olen ns. mekko-ihminen.)

Vaikka voikin tuntua turhamaiselta, niin kyllä se miten panostamme itseemme, vaikuttaa siihen miten itsemme koemme. Myös pieni flirttailu kohottaa mieltä. Me suomalaiset olemme aika jäyhiä, eikä se meiltä tahdo onnistua, mutta jos joku heittää pientä flirttiä meille niin sehän piristää koko viikon! Lenita Airisto sanoi yhdessä haastattelussa, että flirtti päivässä pitää verenkierron kuumana.

Tiedän myös yhden hyvän keinon naiseuden ja itsetunnon löytämiseen. Se on valokuvaus. Pitkään on jo puhuttu voimaannuttavasta valokuvasta. Monet kuvaajat toteuttavat sellaisia kuvaussessioita. Kuvassa voidaan toteuttaa roolileikkiä ja mielikuvitusta. Mitä tahansa, mikä itsestä tuntuu voimaannuttavalta. Kuvaan voi heittäytyä ja näyttää niitä puolia itsestään, joita yleensä ei näytä.

Ammattikuvaajalla käyminen ei ole ihan halpaa huvia, mutta samaa ideaa voi toteuttaa ystävienkin kesken. Meikataan ja pukeudutaan niin kuin halutaan ja napsitaan kuvia toinen toisistaan. Paljon. Eri taustalla, eri asennoissa, eri ilmeillä. Välillä voi vaihtaa vaatteita ja hullutella. Kun näkee itsensä arjesta poikkeavalla tavalla, saa uusia näkökulmia itseensä. Todella suosittelen.

 20.2.2021 Johanna / Päivitetty 10.11.2022